Pátek, 19. dubna 2024

Ostrava se po povodních brání proti komárům postřiky

Ostrava se po povodních brání proti komárům postřiky

Postřik proti komárům bude ve čtvrtek Ostrava aplikovat v Bělském lese mimo chráněnou krajinnou oblast a u části cyklostezky na výškovických loukách, informovala mluvčí města Andrea Vojkovská.

"Nadměrný výskyt komárů v některých oblastech Ostravy je nepříjemným důsledkem povodní. Ostrava proto ze svého rozpočtu hradí aplikaci prostorového insekticidu. Poprvé postřik použila v neděli v Antošovicích a u Slezskoostravského hradu," uvedla Vojkovská s tím, že další lokality v postižených obvodech budou následovat.

Oblasti po dobu aplikace uzavírá policie. Informace o termínu, kdy se postřiky provádějí, jsou vyvěšeny na úřední desce příslušného obvodu vždy nejpozději 48 hodin předem. Insekticid nemá vliv na zdraví lidí a zvířat, likviduje pouze blanokřídlý hmyz. Působí zhruba tři až čtyři hodiny a poté se rozkládá. Dosah aplikace je podle povětrnostních podmínek od půl do tří kilometrů.

Krajští hygienici spolu s pracovníky magistrátu ve středu vytipovali další lokality, kde bude nutné postřik provést. Pravděpodobně v sobotu se postupně začnou komáři hubit v Plesné, Martinově, Hošťálkovicích, Lhotce, Michálkovicích a v Ostravě-Jih.

Podle hygieniků komáři nepřenášejí infekční choroby.

Ostrava dosud nakoupila zhruba 2000 balení sprejů proti létajícímu hmyzu, která předala obvodům a přilehlým obcím. Jejich celková cena je 189 600 korun. Cena prací firmy, která ve městě postupně aplikuje speciální aerosol, bude asi 150 až 200 tisíc korun. Postřik na zhruba desetikilometrové trase přijde na 12 tisíc korun, ovšem konečná délka tras se zatím nedá přesně určit.


Autor / zdroj: Mediafax
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů