Čtvrtek, 18. dubna 2024

Hostivařská přehrada se připravuje na odbahnění

Hostivařská přehrada se připravuje na odbahnění

Hostivařská přehrada v Praze se připravuje na odbahnění. I když magistrát sliboval Pražanům zachování letního koupání, místní koupaliště již bylo uzavřeno. ČTK o tom v tiskové zprávě informoval radní pro oblast životního prostředí Vladislav Mareček. Magistrát za úpravu, která má zabránit šíření sinic, zaplatí asi 148 milionů korun. Dělníci z přehrady, která byla otevřena v roce 1963, odvezou ve dvou etapách téměř 200.000 metrů krychlových bahna.
Magistrát původně naplánoval samotné odbahňovací práce až na druhou polovinu prázdnin, aby se lidé mohli v nádrži i v létě koupat. Protože je ale nádrž asi z jedné třetiny vypuštěna, příliš mnoho Pražanů se do přehrady v současném teplém počasí ochladit nechodí. Vysychající bahno totiž vydává charakteristický zápach.
Podle Marečka nebyla Hostivařská přehrada čištěna od svého vybudování. Usazeniny proto místy tvoří až metr tlustou vrstvu. "Tím se snižuje hloubka v nádrži, voda se rychleji prohřívá, což podporuje i rozvoj sinic a z hlediska výskytu sinic je právě v Hostivařské přehradě nejhorší situace v Praze," uvedl Mareček.
Odbahnění je naplánováno do dvou etap. Letos na podzim budou zahájeny práce na první z nich, odbahněn bude horní úsek nádrže. Poté bude přehrada úplně vypuštěna a zároveň budou vyloveny ryby. Po 50 letech tak bude obnaženo původní údolí a koryto Botiče a s nimi i pozůstatky původních staveb, například mlýna. Na konci letošního roku začnou práce na odbahnění dolní části nádrže. Práce budou podle plánů hotové na konci roku 2011.
Upraveny také budou břehy a porosty, v přehradě vzniknou tři ostrůvky pro obojživelníky a hnízdění ptáků. Přebudováno bude i zázemí koupaliště, v budoucnu se počítá také s vytvořením stezek pro cyklisty a in-line bruslaře v přilehlém lesoparku.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů