Pátek, 29. března 2024

Konference o městském cyklismu: bicykl není jen pro chudé

Konference o městském cyklismu: bicykl není jen pro chudé

Používání jízdního kola jako dopravního prostředku není určeno jen pro chudé. Jde totiž o jednoduchý a rychlý dopravní prostředek vhodný také pro bohaté lidi. To je základní poselství, které zaznělo v pátek v dánské metropoli Kodani z 16. ročníku konference Velo City, mezinárodního setkání expertů na rozvoj městské cyklistiky.
"To nejdůležitější na této konferenci je ukázat rozvojovým zemím, že používání bicyklů v bohatých zemích není údělem nejspodnějších vrstev obyvatelstva, ale všech tříd včetně bohatých," řekl agentuře AFP Adreas Röhl, šéf programu cyklistiky na kodaňské radnici a spoluorganizátor konference.
"Člověk může mít dobrý plat a přitom jezdit na kole", jako v Dánsku, kde na kole jezdí i ministři, zdůraznil Röhl. Připustil však, že je obtížné přesvědčit obyvatele rozvíjejících se zemí jako jsou Indie nebo Čína, aby vyměnili automobily, které tam platí za známku blahobytu, za jízdní kolo - symbol chudoby.
Ale i v průmyslově rozvinutých zemích, jako je Francie, je prý ze stejných důvodů obtížné po lidech na některých předměstích chtít, aby dali před autem, na které se zmohli, přednost kolu.
Konference Velo City 2010 se od úterý zúčastnila zhruba tisícovka odborníků, starostů a zástupců nevládních organizací. "Všechna města světa čelí stejným problémům: emisím CO2 z automobilových zplodin, přehuštěnému provozu, hluku a nezdravému prostředí," shrnul místostarosta Kodaně Bo Asmus Kjelgaard.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů