Pátek, 19. dubna 2024

V Ostravě vznikne třídicí linka odpadů, doplní spalovnu v Karviné

V Ostravě vznikne třídicí linka odpadů, doplní spalovnu v Karviné

Městská společnost OZO Ostrava chce během dvou let vybudovat v Ostravě nové zařízení pro dotřiďování a následné zpracování už separovaného odpadu. Nová třídicí linka by měla sloužit jako doplněk plánované krajské spalovny v Karviné, která navzdory protestům některých obcí a ekologů nebude mít vlastní linku. Nové zařízení by tak mohla využívat pětice měst, která chtějí spalovnu postavit. OZO Ostrava ho postaví za 150 milionů korun. Novinářům to dnes řekl ředitel společnosti Karel Belda.
"Nové zařízení bude plnit funkci třídicí linky, s níž se v krajském integrovaném centru nakládání s odpady (KIC) nepočítá. S městy sdruženými do společnosti KIC Odpady jsme od počátku komunikovali, že centrum by řešilo pouze spalování odpadu a my jeho dotřiďování," řekl Belda.
Nová linka by mohla v areálu firmy v Ostravě-Kunčicích materiálově či jinak využívat již vytříděný odpad z jednotlivých měst. "I po vytřídění plastů zůstává různorodý materiál, který je možné dotřídit a využít pro výrobu náhradního paliva pro cementárny," uvedl Belda s tím, že do spalovny by pak směřovalo jen minimum vytříděného odpadu, který by už nebylo možné recyklovat.
Podle Beldy bude záležet na pětici měst - mimo Ostravy na Opavě, Karviné, Frýdku-Místku a Havířově - zda si budou separovaný odpad dotřiďovat samy, nebo ho svezou do ostravského zařízení. "Kapacita linky a výše investice přesahuje možnosti Ostravy. Čím více odpadu linka vytřídí, tím nižší náklady to budou pro Ostravu," dodal ředitel.
Pro přepravu separovaného odpadu k dalšímu dotřídění do Ostravy by se podle něho využívaly překládací stanice, které se vybudují současně s KIC. Krajské integrované centrum, které si vyžádá zhruba pět miliard korun, chtějí města postavit do roku 2015 v bývalém areálu dolu Barbora. Součástí centra má být první severomoravská spalovna, v níž se energeticky využije téměř 200.000 tun směsného komunálního odpadu ročně.
Ministerstvo životního prostředí už dalo spalovně zelenou v rámci posuzování vlivu KIC na životní prostředí (proces EIA). Se záměrem postavit v Karviné spalovnu ale dlouhodobě nesouhlasí obyvatelé Karvinska, tamní ekologická sdružení i starostové některých obcí. Petici proti její výstavbě podepsalo přes 5500 lidí. Obávají se především zhoršení ovzduší v regionu, jehož životní prostředí patří k nejhorším v Evropě. Vadí jim také to, že se do Karviné bude svážet odpad z celého kraje, což zvýší dopravní zátěž.
Stoprocentním vlastníkem společnosti OZO Ostrava je město. Společnost vznikla v roce 1995 z bývalých Technických a zahradních služeb města Ostrava. Ročně zpracuje zhruba 80.000 tun komunálního odpadu. V roce 2008 jí meziročně klesl zisk před zdaněním o téměř třetinu na 21,1 milionu Kč.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů