Pátek, 29. března 2024

Podnikat ekologicky se dá i bez dotací

EKOLOGICKY NEBO EKONOMICKY? Podle odborníků jsou výrobky z odpadů konkurenceschopné. Vytýkají jim ale značnou finanční náročnost. Mohou být až třikrát dražší, říká Jan Mec, šéf společnosti Transform.

Podnikat ekologicky se dá i bez dotací

Přestože prakticky v celé Evropě je běžné, že ekologický byznys vlády podporují pomocí různých dotačních programů, v Česku je situace poněkud rozdílná.

Své o tom ví také Jan Mec starší, zakladatel a ředitel společnosti Transform. Jeho firma, která se zabývá produkcí výrobků z nerecyklovatelných plastových odpadů, je na trhu už dvacet let. Mnoho roků přitom fungovala bez jakékoliv podpory státu nebo Evropské unie. Teprve před třemi lety dostal Tranform od EU 50procentní dotaci na stavbu za 20 milionů korun.

Navíc v době, kdy Mec firmu rozjížděl, to byla činnost o to komplikovanější, že se v Česku nevyskytovaly žádné speciální popelnice na plasty a směsné plasty se musely dovážet ze zahraničí.

Němci si na dotace zvykli, teď mají problém

Při svém podnikání se Mec původně inspiroval v Německu, ale paradoxně právě německé firmy specializující se na zpracování nerecyklovatelných plastů mají nyní velké problémy. Šéf Transformu si tuto situaci vysvětluje tím, že si zahraniční výrobci příliš zvykli na státní dotace.

"Ty však byly s nastupující hospodářskou krizí sníženy, anebo úplně zrušeny, takže firmy nyní nejsou schopny se uživit," dodává s tím, že také Transform, který má nyní roční obrat sto milionů korun, musel sáhnout k některým úsporným opatřením. "Klienty firmy tvoří hlavně soukromníci - chataři, zahrádkáři a kutilové, které současná krize postihla a kteří šetří," vysvětluje. Na druhou stranu, dodávky odpadu neutuchají a zakázky, zejména ze zahraničí, Transform dostává i nadále.

Oproti dřívějšku nemá však již tolik státních zakázek - typickým výrobkem zpracovatelů nerecyklovatelného odpadu jsou například protihlukové zábrany kolem dálnic- , jakkoliv předtím tvořily značnou část jeho rozpočtu. To je ostatně také hlavním bodem kritiky výrobců specializovaných na využití odpadů. Ti společně tvrdí, že je stát poškozuje nedůsledným dodržováním svých priorit a podléhá "betonové lobby".

A jak vypadá výroba z plastu v praxi? "Do areálu přijede nákladní auto s plasty z okolních obcí. Plasty se musejí vytřídit. Z odpadu se využije zhruba 40 procent nerecyklovatelného plastu na výrobu, 20 procent je neplastový odpad a 40 procent jsou PET láhve, které jsou recyklovatelné a slisované se prodávají dál na fleecové mikiny, plastová dětská hřiště a podobně," popisuje proces Mec. Vytříděný plast se pak očistí, dezinfikuje a smíchá se do průmyslových výrobků - plotů, zatravňovacích tvárnic, dlaždic nebo protihlukových zábran u dálnic a železničních koridorů. Areálem Transformu tak ročně projde 10 000 tun plastového odpadu, z čehož firma zužitkuje 6000 tun na výrobu.

Celkově Češi vyprodukují nejméně komunálního odpadu z celé evropské sedmadvacítky. Na hlavu je to "jen" 306 kilogramů ročně. Prvenství v Evropské unii má ale háček - neumíme prý recyklovat. Podle statistiků z Eurostatu končí v tuzemsku nejvíce komunálního odpadu na skládkách. Z fondů EU je přitom na zkvalitnění nakládání s odpady vyčleněno 520 milionů eur a také podle nedávno podepsané koaliční smlouvy je prioritou nové vlády "recyklace a využití odpadů před spalováním a skládkováním". Ministerstvo životního prostředí však podle své nové mluvčí žádnou podporu nepřipravuje a spoléhá pouze na evropské dotace.

Stát nám nedává vydělat

Podle odborníků jsou výrobky z odpadů kvalitativně konkurenceschopné. Vytýkají jim jen jejich značnou finanční náročnost. Jak potvrzuje Mec, výrobky ze směsného plastu mohou být v některých případech až třikrát dražší než obyčejné stavivo. Firmy z odvětví nejsou schopny tento úkaz příliš vysvětlit a pouze poukazují na lepší kvalitu, která je ovšem stále diskutabilní. Některé firmy si například stěžují na zvýšení DPH.

Faktem je, že v oboru zpracování směsných plastů není velká konkurence. V celé republice jsou pouze tři hlavní výrobci. Ti nevnímají tlak, který by je nutil zlevňovat. "Pravdou ale je, že proces výroby je složitější než u betonu, takže závody musejí investovat do složitých technologií. Na druhou stranu však neplatíme za suroviny a na jejich nedostatek si stěžovat nemůžeme," vysvětluje Mec a připomíná, že v určitých případech mohou dosáhnout i na zmiňované evropské dotace.

Stát samotný jednotlivým firmám nedá příliš vydělat. Podle Ivo Kropáčka z Hnutí Duha jsou sice například zmiňované protihlukové zábrany kolem dálnic ideálním výrobkem ze směsného plastu, ty se však stavějí většinou z betonu. Firmy si tak svorně stěžují na ochabující zájem o jejich výrobky ze strany státu, jenž zároveň deklaruje jejich podporu. Od novely zákona o životním prostředí, která by měla vyjít v roce 2012, si ekologové i recyklační firmy slibují zpřísnění pravidel pro neekologické nakládání s odpady. Podle nich by se mělo zdražit především skládkování.

Ekologický aspekt výroby ze směsných plastů je podle odborníků neoddiskutovatelný. Jestli vyhovuje našim estetickým nárokům, je už jiná otázka. "Firmy využívají plast, který už se nedá dále recyklovat a skončil by na skládce. Také šetří životní prostředí tím, že se stejné výrobky nemusejí dělat z neekologických surovin. Jediná výtka by mohla směřovat na fakt, že výrobky se, na rozdíl od PET, nemohou dále recyklovat. Ale to se betonové tvárnice také nedají," uzavírá Mec.

AUTOR: Kateřina Vaidišová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů