Středa, 24. dubna 2024

Při povodních lidé riskují už méně

Při povodních lidé riskují už méně

Jako by si už lidé na povodně zvykli a naučili se při nich chovat. Takzvaně "zbytečných" obětí ubývá.

Zatímco při záplavách v roce 1997, které za sebou nechaly padesát obětí, se lidé vydávali navzdory varování na rafty nebo sjížděli zatopené ulice na nafukovacím lehátku, dnes už jsou opatrnější.

"Spolupráce s obyvateli bývá nyní podstatně lepší, než tomu bylo při povodních v předešlých letech. Lidé umí poslouchat a ví, jak se v takových situacích chovat," říká mluvčí olomouckých hasičů Zdeněk Hošák s tím, že dříve se stávalo mnohem častěji, že někdo neuposlechl varování a zůstal ve svém domě. "Když ale nastane taková situace jako teď na Liberecku, že se objeví velká přívalová vlna, tak nelze nic dělat a obětem se mnohdy předejít nedá," dodává.

Přesně to se o tomto víkendu stalo. V Lindavě na Českolipsku se utopil čtyřiatřicetiletý muž, kterého strhl proud. V Dolní Libchavě zase přišel o život šestapadesátiletý muž, který se utopil ve vlastním domě. Ne však proto, že by ho odmítal do poslední chvíle opustit, jen uklízel následky.

"Zachraňoval svůj majetek a pak zřejmě uklouzl ve vodě a už nedokázal vstát," vysvětlila mluvčí Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje Lenka Moravcová s tím, že o obětech letošních povodní nelze říct, že by zemřely proto, že neuposlechly. "Na některé komplikace ale záchranáři při práci naráželi," připouští.

Například při první výzvě k evakuaci opustil dům v Chrastavě jen málokdo. Místní si nedokázali představit, jak velký proud vody se může místem během chvíle prohnat. Podobné to bylo i v dalších postižených obcích. Někde se lidé bránili ještě ve chvíli, kdy se je záchranáři pokoušeli dostat ze střechy pomocí vrtulníku.

"Spouštěli se pro ně na laně, volali na ně, ať vylezou, a lidé před nimi namísto toho zavírali vikýře," popisuje Moravcová zkušenosti záchranářů z terénu.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů