Pátek, 29. března 2024

Hejtman Palas: Kraje chtějí fond pro přírodní katastrof

Hejtman Palas: Kraje chtějí fond pro přírodní katastrof

Ostrava - Povodňové škody vzniklé na krajském majetku by měl stát hradit do 100 procent, stejně jako je tomu u obecního majetku. S tímto návrhem chce ještě v srpnu oslovit premiéra Petra Nečase (ODS) Asociace krajů ČR. Kraje navíc chtějí požadovat i vznik zajišťovacího fondu určeného speciálně na přírodní katastrofy, z něhož by se hradily způsobené škody, řekl dnes ČTK moravskoslezský hejtman Jaroslav Palas (ČSSD).

Podle hejtmana nyní stát uhradí krajům povodněmi zničený majetek maximálně do 50 procent. Pojišťovny, u nichž mají kraje majetek proti přírodním katastrofám pojištěn, mají navíc tendenci smlouvy vypovědět. Nové smlouvy by pro kraj měly být podstatně méně výhodné. Kraj dnes o pojištění jednal s Českou pojišťovnou.

"Zajišťovací ústavy vnímají problém povodní jako příliš velké riziko a mají tendenci vypovídat smlouvy, což není věc nová a ojedinělá," uvedl Palas s tím, že se kraj s představiteli pojišťovny dohodl, že do konce roku bude mít krajský majetek proti povodním pojištěn. "Upraví se podmínky pojistné smlouvy tak, aby to nebylo pro pojišťovnu likvidační nebo příliš velká zátěž. Určitou míru rizika poneseme také my (kraj)," vysvětlil. Dodal, že postup pojišťoven chápe a jejich důvody považuje za objektivní.

"Na pojišťovny tlačí jejich zajišťovatelé, kteří tento druh pojištění vnímají jako jakýsi nadstandard," řekl hejtman.

Podle Palase je proto nutné, aby se problémem začal urychleně zabývat také stát. Hejtmani proto o celé problematice chtějí v druhé polovině srpna jednat s premiérem Nečasem. "Všude v Evropě tyto věci řeší stát. Budeme chtít, aby se k tomu stát nějak postavil. Měl by se vytvořit zajišťovací fond, do kterého stát bude ročně přispívat nějaké finanční prostředky. Sloužilo by to jako speciální rezerva," uvedl Palas. O výši zajišťovacího fondu je podle něj třeba jednat.

Jen Moravskoslezský kraj postihly v jednoho roku dvoje velké záplavy. Nejprve loni v červnu zasáhly především Novojičínsko takzvané bleskové povodně. Voda před více než rokem způsobila škodu 3,089 miliardy Kč. Dvě vlny letošních jarních povodní pak v regionu napáchaly škody za přibližně 2,5 miliardy korun. S velkou vodou se nyní potýká i sever Čech.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů