Středa, 24. dubna 2024

Stovka dobrovolníků pomohla s úklidem v povodňových oblastech. Další se chystají na sever příští týden.

Stovka dobrovolníků pomohla s úklidem v povodňových oblastech. Další se chystají na sever příští týden.

Liberecko - Stovka zejména firemních dobrovolníků přijela na odklízecí brigády, které 10. a 11. 8. uspořádal Čmelák - Společnost přátel přírody. Velké firmy (např. KPMG, Česká Spořitelna, ČSOB) uvolnily své zaměstnance, aby pomohli v Hrádku nad Nisou a Bílém Kostele s úklidem bahna a odpadků, které přinesla povodeň. Pro velký ohlas nejen u dobrovolníků, ale i v postižených obcích, pořádáme další akci v úterý 17. 8. 2010 na Frýdlantsku.

Největší ekologická organizace na severu Čech "Čmelák - Společnost přátel přírody" využila při povodňové pomoci dlouholetých zkušeností s koordinováním dobrovolnický prací a znalosti regionu. Bylo totiž velké množství lidí, kteří chtěli pomoci, ale nevěděli jak. Oslovili jsme proto naše dobrovolníky a firemní partnery a domluvili jsme se se starosty v postižených obcích, potvrzuje koordinátorka pomoci Edita Nesrstová: "Zejména v Bílém Kostele nás přijali s otevřenou náručí, protože obec není tak medializována a dobrovolníků tu mají nedostatek."

Lidé postižení pohromou byli velmi vděčni za pomoc, a když jsme vynosili trámy a nepořádek z celé zahrady, neubránili se často slzám, říká jedna z dobrovolnic Lenka Najmanová: "Jednu zahradu v Hrádku nad Nisou uklízelo 12 dobrovolníků 4 hodiny. Vůbec si nedokážu představit, jak dlouho by trvalo, kdyby to uklízeli sami. Navíc tam bylo naplaveno několik obrovských kusů dřeva, které jsme museli odnášet v několika lidech."

Čmelák SPP pomohl v Hrádku nad Nisou rozvozem sponzorských darů ve formě hygienických potřeb (saponáty,dezinfekce, toal.papír, košťata, lopaty - sponzorský dar od firmy KAF Facility, s.r.o.) a potravin (polévky, mléka, müsli, čokolády, paštiky - dar od České spořitelny). Vše jsme rozdali obyvatelům žijících v domech podél Nisy, kteří byli vytopeni. V Bílém Kostele jsme předali několik tašek s ošacením a lůžkovinami rodině, která příšla o vše.

Další odklízecí brigáda je naplánována na úterý 17. 8., kdy Čmelák SPP bude uklízet na Frýdlantsku. Už se přihlásilo více než 30 lidí a přidat se může kdokoliv, říká mluvčí Čmeláka SPP Martin Benda: "Více informací vám podá koordinátorka pomoci Edita Nesrstová na 777 749 107; 604 708 052. Budou se opět likvidovat nánosy bahna a odpadků, proto zvolte odpovídající oblečení i obuv. Přivezte si, prosím, vlastní pití a občerstvení, Čmelák zajistí pracovní rukavice a nářadí".

Sraz pro dobrovolníky z větší dálky je 17. 8. v 9 hodin na parkovišti u libereckého Makra (první sjezd z dálnice od Prahy, loc: 50°44'4.132"N, 15°3'0.438"E), odkud se společně dopravíme na postižená místa.


Kontakt pro média:
Tiskový mluvčí o. s. Čmelák- SPP: Mgr. Martin Benda, 777 749 335, martin.benda@cmelak.cz
Koordinátorka pomoci: Edita Nesrstová, 777 749 107, 604 708 052, edita.nesrstova@cmelak.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů