Sobota, 20. dubna 2024

Sarkozy: Při povodních musí pomáhat celá Evropská unie

Sarkozy: Při povodních musí pomáhat celá Evropská unie

Paříž - Evropská unie by měla zřídit speciální humanitární jednotku, jejíž provoz by byl hrazen z příspěvků jednotlivých členských zemí. Jednotka by následně vyjížděla do zemí zasažených přírodními katastrofami.

Na tuto myšlenku přivedly francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho poslední události v Pákistánu a Rusku, ale také tragický začátek roku na Haiti.

Následky ničivých povodní, zemětřesení a rozsáhlých požárů by podle něj měla pomoci překonávat také Evropská unie. Sarkozy již v této věci informoval otevřeným dopisem předsedu Evropské komise Manuela Barossa.

V dohledné době prý předloží konkrétní návrh, jak jednotku zřídit.

Již nyní je ale Francie podle Sarkozyho připravena zaslat pomoc v rámci NATO do Pákistánu, který již několik týdnů sužují povodně. "V této výjimečné situaci by se ale měla angažovat kompletní Evrpská unie," citovala Sarkozyho média.

ozorovatelé však Sarkozymu vyčítají, že hledá zástupná témata místo těch, která potřebují řešení. Například penzijní reforma byla odsunuta minimálně do září. Problémy kolem financování Sarkozyho politické strany Unie pro lidové hnutí také jakoby navenek utichly. A to i přesto, že se případem začala zabývat policie.Vyšetřuje totiž, zda strana přijala v roce 2007 sto padesát tisíc eur, které neprošly oficiálním účetnictvím strany.

Za zástupné téma, kterého se Sarkozy chytil, považuje například Der Spiegel náhlé vyklízení francouzských romských tábořišť, o němž deník Aktuálně.cz rovněž informoval.

aktualne.centrum.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů