Pátek, 29. března 2024

Podpořte obnovu krajiny s ČSOB

ČSOB ve spolupráci s Nadací VIA vyhlašuje druhý ročník grantového kola "ČSOB a Poštovní spořitelna pro podporu regionů - velké komunitní granty."

Podpořte obnovu krajiny s ČSOB

V rámci tohoto grantového kola podpoří ČSOB tři vybrané velké projekty, které se budou zabývat obnovou krajiny a péčí o životní prostředí. Každý z vítězných projektů získá částku 300 000 Kč. Jde o projekty, které se zaměřují například na obnovu původních a zakládání nových krajinných prvků, zachování krajinného rázu a estetické funkce krajiny, podporu šetrné údržby a zlepšování prostupnosti krajiny, obnovu cest a stezek, péči o drobné stavby a památky v krajině, ochranu a obnovu přirozených a cenných biotopů či péči o lokality důležité pro biologickou rozmanitost krajiny.

Nezbytnou podmínkou pro přijetí projektu do soutěže je, aby se týkal pouze lokality situaované ve volné krajině, to znamená mimo zastavěné části obce či města, a současně měl také výrazně pozitivní komunitní dopad, zejména z pohledu zapojení místních obyvatel do samotného projektu.

V loňském pilotním ročníku se do programu přihlásilo celkem 21 projektů. Nejaktivnějším krajem se stal kraj Středočeský s pěti projekty, následovaný krajem Libereckým a Olomouckým. Podporu z grantového fondu ČSOB získal projekt záchrany mandloňových sadů v Hustopečích, dále projekt obnovy Křížové cesty v Kamenickém Šenově a projekt vybudování obecní louky v Městské části Praha-Slivenec.

O velké komunitní granty mohou letos žádat české nevládní neziskové organizace, obce, sdružení obcí či příspěvkové organizace. Uzávěrka pro podání žádostí je 30. září 2010. Výsledky budou zveřejněny v druhé polovině listopadu.

Jednou z podmínek nutných ke získání některého ze tří grantů je v případě českých nevládních neziskových organizací zajištění spolufinancování v minimální výši 20 000 Kč. V případě obcí, sdružení obcí a příspěvkových organizací je nutné zajistit spolufinancování v minimální výši 50 000 Kč. Ve všech případech platí, že 50 % ze spolufinancované částky může být vyčísleno vkladem nehonorovaných či dobrovolnických prací. Odborným garantem programu je Nadace VIA.

Více na csob.cz nebo www.nadacevia.cz.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů