Čtvrtek, 28. března 2024

Drobil: Stát by měl investovat proti povodním až 4,5 mld. ročně

Drobil: Stát by měl investovat proti povodním až 4,5 mld. ročně

Praha - Stát by měl podle ministra životního prostředí Pavla Drobila (ODS) mezi lety 2013 až 2027 dávat na protipovodňová opatření až 4,5 miliardy korun ročně. Do výstavby protipovodňových bariér chce víc zainteresovat správy jednotlivých Povodí. Například tím, že zjednoduší administrativu spojenou s žádostmi o dotace z evropských fondů. Po dnešní schůzce plány nové vlády v protipovodňové ochraně novinářům představil Drobil společně s ministrem zemědělství Ivanem Fuksou (ODS).

"Bavili jsme se o zřízení povodňového fondu na léta 2013 až 2027, kdy ... (nutné) investice, které tady jsou v řádu 50 miliard, ... vyvolají potřebu zhruba 4,5 miliardy, které budeme investovat nebo měli bychom investovat každý rok," uvedl Drobil.

Zrychlit výstavbu protipovodňových staveb by podle Fuksy mělo pomoct jednání se samosprávami a "popíchnutí" podniků Povodí k lepšímu využívání všech možností čerpání peněz. Dalším problémem, který se ukázal po jarních povodních na Moravě a který chce nová vláda překonat, je podle Fuksy nezájem vlastníků půdy o výstavbu. Je podle něj třeba víc zainteresovat samosprávy, které přesně znají historii povodní v daném místě.

Obnovení schopnosti krajiny zachytávat vodu mají pomoct jak velké stavby v řádu až miliard, tak malé suché poldry, jejichž výstavba přijde na miliony.

Během první etapy protipovodňového programu byly v Česku v letech 2002 až 2007 investovány čtyři miliardy korun, v rámci druhé etapy programu od roku 2007 do konce loňského roku zatím více než tři miliardy Kč. Dalších zhruba osm a půl miliardy korun je připraveno pro následující čtyři roky, včetně letošního.

Pomoct ochránit majetek před stále častějšími povodněmi má i zpřísnění podmínek hospodaření na erozí ohrožených půdách. Fuksa dnes Drobila informoval o záměru rozšířit platnost takzvaných standardů dobrého zemědělského a environmentálního stavu (známých pod názvem GAEC) i na mírně erozně ohrožené půdy. Erozí je ohrožena téměř polovina orné půdy v zemi. Novela má zabránit dalšímu masivnímu smývání ornice a zhoršování kvality půdního fondu a vod, pravidla se mají vztahovat na 40 procent veškeré zemědělské půdy.

Podle podmínek GAEC musí například žadatelé o dotace hospodařící na svažitých pozemcích ponechávat strniště sklizené plodiny minimálně do 30. listopadu. To má vést k omezení smývání půdy, zpomalení povrchového odtoku vody a většímu zadržování vody v krajině. Na svažitém terénu by farmáři neměli pěstovat širokořádkové plodiny, jako jsou kukuřice, brambory nebo řepa, případně tyto plodiny pěstovat s využitím technologií šetrnějším k půdě.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů