Čtvrtek, 28. března 2024

Veřejná správa a internet

Způsobila letos povodeň ve vaší obci/vašem městě významné škody na majetku? Trpíte nedostatkem finančních prostředků na odstranění jejích následků?

Veřejná správa a internet

V takovém případě se podívejte na stránky Státního fondu životního prostředí (SFŽP) na adrese www.sfzp.cz.

Konkrétně si v levém sloupci vyberte sekci Aktuality k povodním. Zjistíte, že jsou už schválena pravidla pro poskytování bezúročných půjček obcím postiženým povodní. Obce je mohou od SFŽP získat na opravu kanalizačních systémů, čistíren odpadních vod a rybníků. Fyzické osoby mohou rovněž požádat o půjčku na opravu rybníků. Předpokládaná výše těchto bezúročných půjček může dosáhnout až 100 mil. Kč.

V podsekci Informace o povodních je pro stažení k dispozici dokument, kde vše naleznete na jednom místě. Včetně kontaktů na jednotlivé zodpovědné pracovníky SFŽP. Je tam i odkaz na bezplatnou telefonní zelenou linku s číslem 800 260 500, případně e-mailovou adresu povodne@sfzp.cz.

Když už jsme na těchto stránkách, podívejme se ještě na další sekce. Doporučuji rychlé odkazy vpravo dole na úvodní stránce. První odkaz je nazván Aktuální výzvy národních programů. některé výzvy už byly uzavřeny - jako třeba nabídka podpory pro obce ležící v regionech národních parků, zaměřené na vzdělávání, podporu cestovního ruchu, případně na podporu energetické soběstačnosti regionu. Jiné trvají - například výzva pro předkládání žádostí o podporu v rámci Programu ochrany ozonové vrstvy, která se týká i obcí, svazků obcí, škol či školských zařízení.

Jiným důležitým odkazem na úvodní straně jsou Aktuální výzvy Operačního programu Životní prostředí. Další odkaz na úvodní stránce vás zavede na program Zelená úsporám. Ten jsme již i v této rubrice představili, a proto nebudeme zacházet do podrobností.

Pro radnice může být velmi cenný rovněž odkaz (opět z úvodní stránky) na Přehled realizovaných projektů OPŽP. Proč? Je to totiž úžasný zdroj inspirace pro vaše úvahy, co by bylo možné s využitím dotací z tohoto programu také u vás dál případně zlepšit.

Stránky SFŽP se vyplatí sledovat, protože informace o jeho finančních možnostech slouží k rozvoji vašich měst a obcí, a tím také ke zlepšování životních podmínek jejich obyvatel.


VÁCLAV KOUDELE
vedoucí odboru informatiky Krajský úřad Plzeňského kraje

Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů