Pátek, 29. března 2024

ČEZ vydělává na povolenkách, je sedmý nejúspěšnější v Evropě

ČEZ vydělává na povolenkách, je sedmý nejúspěšnější v Evropě

ČEZ se umístil na sedmém místě žebříčku společností, které v Evropě nejvíce vydělávají na přebytečných emisních povolenkách. Firma dostala za roky 2008 a 2009 pro svá zařízení povolenky na sedm milionů tun oxidu uhličitého v hodnotě 98 milionů liber (asi 2,9 miliardy korun). Žebříček britské neziskové organizace Sandbag vede ocelářský koncern ArcelorMittal.

Povolenky na znečištění obdrží firmy zdarma, a pokud je nepotřebují, mohou je prodat či použít v dalších letech. Analýza Centra pro dopravu a energetiku (CDE) tvrdí, že velké přebytky povolenek společnosti ČEZ nejsou způsobeny ekologizací její výroby. ČEZ podle analýzy vyrábí více elektřiny v zastaralých uhelných elektrárnách, tudíž vypouští více COâéé na jednu vyrobenou kilowatthodinu. Od roku 2005 se tyto emise elektráren skupiny ČEZ zvýšily o pět procent.

"Štědrá politika států v rozdávání povolenek zdarma způsobuje, že podniky získávají miliardy neoprávněných zisků a zároveň nebudou v příštích letech motivovány snižovat emise," uvedl Jiří Jeřábek z CDE.

ČEZ s tímto tvrzením nesouhlasí. "Od roku 2005 jsme zvýšili výrobu v bezemisních zdrojích v Česku, zvláště v jaderných elektrárnách, o více než 4, 4 TWh. V letech 2005 až 2009 naopak poklesla výroba v uhelných elektrárnách. Náš emisní faktor tak od roku 2005 poklesl - a to téměř o 15 procent," sdělila mluvčí ČEZ Eva Nováková. Emisní faktor je poměr hmotnosti vypouštěných emisí ke hmotnosti nebo objemu paliva.

ČEZ podle Novákové hodlá dále snižovat emise svých podniků dalším nárůstem výroby v jaderných elektrárnách a modernizací dožívajících uhelných elektráren. "Systém je samou Evropskou komisí nastaven motivačně tak, aby v případě, že firmy povolenky ušetří, je mohly prodat a mít z nich zisk, avšak to pouze tehdy, že skutečně povolenky ušetří, a tím reálně i emise nevypustí," dodala Nováková.

ArcelorMittal dostal za léta 2008 a 2009 pro svá zařízení v EU navíc 50 milionů povolenek v hodnotě 706 milionů liber (asi 20,8 miliardy korun), pro zařízení na Ostravsku navíc 2,9 milionu povolenek.

Byznys s povolenkami

Údaje za roky 2008 a 2009
Firma Cena povolenek (mil. liber)
1. ArcelorMittal 706
2. Lafarge 219
3. Corus 216
4. Cemex 133
5. Salzgitter 129
6. HeidelbergCement 110
7. ČEZ 98
8. US Steel 92
9. SSAB 65
10. Slovenské elektrárne 47

Zdroj: Sandbag

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů