Sobota, 20. dubna 2024

Lias Vintířov má nové čištění plynů z pece za 100 milionů korun

Lias Vintířov má nové čištění plynů z pece za 100 milionů korun

Společnost Lias Vintířov, která je jedním z největších domácích producentů lehkého stavebního materiálu, má k dispozici novou technologii k čištění kouřových plynů z rotačních pecí. Stála zhruba 100 milionů korun a její zprovoznění výrazně sníží množství škodlivin vypouštěných z výrobních linek do ovzduší. Novinářům to dnes oznámil ředitel společnosti Rudolf Borýsek.

Veškeré náklady spojené s vybudováním nové technologie hradila společnost ze svých zdrojů nebo z bankovního úvěru. Podle Borýska bohužel neexistoval žádný dotační titul, který by bylo možné na takovou akci využít. Po spuštění odsiřování vzrostou výrobní náklady ročně asi o deset procent, řekl ředitel. "Budeme se snažit nárůst eliminovat úspornými opatření, abychom ho nemuseli promítat do cen produktů," podotkl Borýsek.
Ekologická investice v Liasu byla částečně vynucená, konstatoval ředitel. A to kvůli stížnostem z okolí na zápach i tlaku státních orgánů a legislativy. Na zápach z výroby si často stěžovali lidé ve Vintířově a v Chodově. "Situace se řešila několik let. Zatím vše nasvědčuje tomu, že to byla dobrá investice a problémy zmizely. Zápach, jenž obyvatele okolí obtěžoval, byl nepříjemný," uvedl starosta Vintířova Jiří Ošecký.

Příprava odsiřovací jednotky v Liasu Vintířov začala v roce 2008 a zkušební provoz začal po sérii zkoušek letos v červenci. Na technickém řešení tohoto zařízení se podílelo několik českých i zahraničních firem. Nová technologie odsiřuje kouřové spaliny z rotačních pecí takzvanou polosuchou metodou. Při ní jsou likvidovány vápenným hydrátem. "Využíváme k tomu účinný elektrofiltr a spalovací komoru," uvedl Borýsek.

Předčištěné spaliny z filtru jsou odstraňovány ve spalovací komoře. Prach zachycovaný v elektrofiltru je vracen potrubím zpět a zapracovává se znovu do vstupní suroviny, uvedl ředitel. Společnost Lias investovala do odsíření i přesto, že jiné akce prakticky zastavila kvůli ekonomické krizi. "V plánu investic na letošek bylo jen to nezbytné. Jsme opatrní kvůli trvající krizi, jíž stavebnictví ještě citelně pocítí, opatrní," dodal.

Lias Vintířov hospodařil loni se ziskem kolem 34,1 milionu korun. Kvůli krizi, jež citelně postihla stavebnictví, se zisk meziročně snížil o více než 25 milionů. Letos očekává Borýsek přibližně pětiprocentní pokles v obratu a stejně se sníží i zisk společnosti. Přesto by měla koncem roku zůstat v černých číslech. "S velkou obavou ale vzhlížíme k příštímu roku a vývoji na trhu," poznamenal Borýsek.

Vladimír Meluzín

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů