Čtvrtek, 28. března 2024

Rozhodnutí Nejvyššího správního soudu ČR v oblasti sběru elektroodpadu

Historické elektro nadále smí sbírat jen společnost ASEKOL, společnost REMA Systém ztratila oprávnění již před rokem a půl..

Rozhodnutí Nejvyššího správního soudu ČR v oblasti sběru elektroodpadu

Nejvyšší správní soud ČR (NSS) v říjnu tohoto roku rozhodl o kasační stížnosti Ministerstva životního prostředí ČR (MŽP) a několika výrobců elektrozařízení v řízení, které se týká zápisu do seznamu výrobců. Tento rozsudek společnost REMA Systém svými vyjádřeními zcela záměrně zkresluje a z tohoto důvodu ASEKOL považuje za nutné uvést rozhodnutí NSS do správného kontextu. Předmětem přezkumu ze strany NSS byla pouze formální stránka řízení, tedy s jakým okruhem účastníků mělo být řízení vedeno. Jediným oprávněným kolektivním systémem ke sběru historického elektroodpadu skupiny 3 (tj. výpočetní, telekomunikační a kancelářské technika) zůstává i nadále nezisková společnost ASEKOL.

V souvislosti s rozsudkem NSS vyšel ve středu 3. listopadu v Hospodářských novinách článek, v němž se tvrdilo, že verdikt soudu zpochybnil oprávněnost sběru historického elektroodpadu společností ASEKOL ve prospěch společnosti REMA Systém. Nic takového ovšem nenastalo. Předmětem přezkumu ze strany NSS byla pouze formální stránka řízení. "Předmětem soudního přezkumu nebylo to, zda-li byl ASEKOL zapsán oprávněně, či nikoliv," říká manažerka komunikace společnosti ASEKOL Hana Ansorgová a dodává: "Na rozdíl od našeho kolektivního systému je to právě společnost REMA Systém, kdo nemá od roku 2005 od státu oprávnění sbírat historický elektroodpad, a přesto za jeho likvidaci vybírá od svých klientů peníze. Navíc má již rok a půl Městským soudem v Praze zrušeno oprávnění na sběr veškerého vyřazeného elektra na území ČR."

Hana Ansorgová také připomíná, že společnost ASEKOL již podala návrh u MŽP k provedení hloubkového finančního auditu všech subjektů, které se u nás zabývají sběrem elektroodpadu. Záměrem byla snaha poukázat na netransparentnost nakládání s vybranými příspěvky a možné finanční machinace u společnosti REMA Systém. ASEKOL věří, že MŽP tato podezření důkladně prošetří.

Ve zmíněném článku v Hospodářských novinách dokonce REMA Systém hrozí žalobou za ušlý zisk, který má být ve výši několika stovek milionů korun. Ovšem u zpětného odběru elektrozařízení se jedná o zákonné plnění povinností výrobců a dovozců elektrozařízení, které je veřejnou službou občanům, aby mohli zdarma odevzdávat vysloužilé elektrospotřebiče. Proto mají být kolektivní systémy neziskové, a proto musí být založeny pouze výrobci a dovozci. Společnost REMA Systém je založena třemi fyzickými osobami a zřejmě také z toho důvodu mylně její majitelé (mimo jiné mezi ně patří i sám ředitel společnosti Rema Systém - David Beneš) považují zpětný odběr za podnikatelskou a výdělečnou činnost. To také potvrzují i svými prohlášeními o snaze vymoci odškodněné. Společnost REMA Systém byla součástí konkurzního řízení společnosti Interkontakt Group (krach obchodů Prior a Pramen v roce 2001) a dodnes neuvádí v obchodním rejstříku transparentně ani svoje majitele, ani výsledky svého hospodaření. Všechny tyto skutečnosti ji zcela jistě diskvalifikují k poskytování veřejné služby a získávání zakázek od státního sektoru.

Kolem společnosti REMA Systém, která aktuálně na základě zmiňovaného rozsudku NSS šíří mediálně nepravdy, je nejasností více. Přestože 80 % elektroodpadu přichází k recyklaci ze sběrných dvorů, nemá REMA Systém uzavřenou smlouvu na odvoz skoro s žádným z nich.

Zdroj: TZ ASEKOL

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů