Pátek, 29. března 2024

První značená běžecká trasa ve Chřibech

Ve Chřibech vznikla první vyznačená lyžařská běžecká trasa. Projekt státního podniku Lesy ČR přišel na 1,4 milionu korun, z toho milion činila evropská dotace. Trasa měří 45 kilometrů a obsahuje naučné tabule o zdejším regionu a další zázemí. Je součástí snahy zatraktivnit Chřiby turistům i v zimním období.

První značená běžecká trasa ve Chřibech

Celkem 45 kilometrů dlouhá trasa začíná u železničního nádraží v Bohuslavicích u Kyjova, vede přes Moravanské louky, parkoviště u Křížku, pískovcové skalisko Kozel a zříceninu Stříleckého hradu. Dále pokračuje přes motorest Samota, Buchlov kámen, Brdo, Bunč, Komínské skály a Budačinu. Konec lyžařské trasy se nachází u lávky pro pěší přes řeku Moravu u Otrokovic, na okraji lesa s názvem Tresný.

"Jsme rádi, že se nám záměr lyžařské běžecké trasy v Chřibech podařil. Snažili jsme se region turistům zatraktivnit také v zimním období. Ke stávajícím lyžařským vlekům se sjezdovkami v obcích Stupava, Břestek a Osvětimany je tak trasa pro běžkaře ideálním doplňkem," řekl ředitel Krajského ředitelství Lesů ČR Zlín Martin Pavlíček.

Na trase jsou umístěné uvítací a informační tabule s mapami a fotografiemi významných míst v Chřibech. Ty doplňují malé naučné tabule o geologických a vodních poměrech, rostlinstvu a živočiších, barokním hřbitovu ve Střílkách a místním hradu, o ochraně přírody a chráněných územích v Chřibech a historii zdejšího osídlení. Nechybí ani dřevěné zastřešené altány s ohništěm.

Území Chřibů má výjimečně velký rekreační potencionál. Většina zdejších obcí má bohaté kulturní tradice i stále živou současnou kulturu. Nejvýznamnějším centrem oblasti jsou Buchlovice. Nejvyšší vrchol Chřibů - Brdo leží v nadmořské výšce 587 metrů. Je zároveň nejvyšším kopcem Středomoravských Karpat.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů