Čtvrtek, 28. března 2024

Menší nákupy a ceny ve sběrnách zaviní pokles sběru elektroodpadu

Menší nákupy a ceny ve sběrnách zaviní pokles sběru elektroodpadu

Výrazný pokles nákupu domácích spotřebičů zaviněný krizí a nárůst cen vykupovaných kovů ve sběrnách způsobí letošní mírné snížení zpětného odběru vyřazených elektrospotřebičů oproti loňsku. Dalším důvodem je, že lidé tak snadno nedostávají spotřebitelské úvěry a zejména u velkých zařízení stoupá podíl oprav, zatímco dříve by si rodiny koupily nové. ČTK to řekl Roman Tvrzník, ředitel Elektrowinu, jednoho z pěti kolektivních systémů, které mají od roku 2005 na starost sběr a likvidaci vysloužilých elektrospotřebičů.

Jeho firma loni sebrala 28.000 tun elektroodpadu, hlavně velkých spotřebičů, tedy ledniček, praček a sporáků, dále malých přístrojů do domácností a nářadí. Letos to bude zhruba o 1000 tun méně. Celkem loni odebralo všech pět sběrných firem 58.000 tun vyřazených elektropřístrojů, tedy 5,6 kg/obyvatele, což je nejvyšší číslo z postkomunistických zemí (Polsko okolo tří, Slováci na necelé čtyři kilogramy, Rumuni na 1,7 kg, ale oproti skandinávským zemím je Česko na třetině a Německo vykazuje asi devět kilogramů na obyvatele a rok). Letos to podle odhadu Tvrzníka bude 5,4 kilogramu na osobu.

"Češi méně nakupují, a tedy i méně odevzdávají staré spotřebiče," uvedl Tvrzník. Navíc výrazně vyšší ceny kovů ve sběrnách surovin oproti loňsku způsobují, že lidé už neodevzdávají například pračky, ledničky nebo myčky kompletní, ale jsou z nich vybrané barevné kovy ale také těžší ocelové díly. "Pokud nejde o velmi křiklavé případy, tak neděláme problémy a zařízení odebereme," dodal.

Podle Tvrzníka je v Česku velký prostor pro to, aby se zvyšoval podíl odebraných elektrozařízení. Problém nevidí v konkurenci sběrných firem, ale ve faktu, že Elektrowin sebere jen necelou pětinu velkých spotřebičů jako jsou pračky, myčky a sporáky. Zbytek končí zejména ve sběrných surovinách, ale také v lesích a na skládkách. Menších elektropřístrojů, například konvic, fenů, žehliček a toasterů, vybere jen desetinu. Lidé řeší jen to, co se nevejde do popelnice, dodal.

Plzeňský kraj je českým lídrem ve výtěžnosti elektroodpadu na obyvatele a druhým rokem je absolutní jedničkou. Rozhodujícím je kvalitní sběrná síť. "V regionu dále panuje velké povědomí lidí o tom, jak mají s odpadem nakládat," dodal Tvrzník. Také počtem sběrných míst patří mezi nejlepší české regiony s 7800 lidmi na jedno místo, zatímco český průměr je 13.600. Velmi dobré postavení mají i poslední prodejci, kteří jsou povinni při nákupu spotřebiče přijmout k recyklaci ten starý.

Václav Prokš

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů