Čtvrtek, 28. března 2024

Klimatická hrozba zevšedněla

Konferenční centrum v mexickém letovisku Cancún, které hostí od včerejška po dva týdny konferenci OSN, má hledat opatření proti změnám klimatu. Navazuje na loňský summit v Kodani, který skončil jen rozpačitými deklaracemi. Tentokrát se nečekají podpisy státníků pod velkými plány, očekávání jsou však realističtější. Jednání má přinést dohodu o pomoci chudým zemím.

Klimatická hrozba zevšedněla

Do Kodaně před rokem dorazilo přes sto hlav států. V Cancúnu se čeká pouze dvacítka vrcholných politiků, většinou z latinskoamerických zemí. Zbylé státy zastupují většinou ministři životního prostředí. To mnohé naznačuje.

Nesmiřitelní odpůrci

Mexický prezident Felipe Calderon se snaží za hostitelskou zemi rozptýlit obavy, že Cancún bude následovat neúspěšnou Kodaň. Upozornil, že boj s klimatickými změnami přináší i příležitosti.

"Nestojíme před dilematem, zda bojovat s oteplováním planety, či zda se upnout na ekonomický růst a srazit chudobu, tak věc nestojí," citovala jej agentura Reuters. Čeká jej však složité přesvědčování. Proti sobě stojí především názoroví odpůrci a největší znečišťovatelé, Čína a Spojené státy. Spory se točí okolo financování ochrany klimatu.

"Očekáváme, že všechny země, které produkují velké množství emisí, něco podniknou," říká neurčitě americký představitel Jonathan Pershing.

Země třetího světa čekají na fond pro financování boje s klimatickými změnami. Pouze Evropská unie se však snaží systematicky připomínat nutnost přijmout závazky na snižování emisí.

Od konference se nečekají velké dohody o snižování emisí oxidu uhlíku. Spíše zazní formální věty. Smlouva, která by nahradila klimatickou dohodu z Kjóta, jejíž platnost vyprší v roce 2012, zatím není ani zdaleka na obzoru.

Skromný pokrok

Výsledky budou spíše dílčí. Čeká se dohoda o ochraně tropických pralesů. Jiná dohoda by měla stanovit finanční pomoc pro rozvojové země, aby byly schopny bojovat s klimatickými změnami. Úplný krach summitu není pravděpodobný.

"Jednání v Cancúnu je příliš na očích, než aby úplně selhalo," napsala v blogu pro list Guardian Lucy Brinicombová z nevládní organizace Oxfam.

To však ochráncům přírody nestačí. Času je málo, říkají. Připomínají, že letošek má být celosvětově vůbec nejteplejším rokem v historii měření, od roku 1850. Klimatické studie mluví o tom, že průměrná teplota může do roku 2060 vzrůst až o čtyři stupně Celsia. Odhadují, že 270 miliard dolarů ročně bude stát jen snaha vyrovnat se se stoupající hladinou oceánů.

Varování vědců před důsledky oteplování planety - stoupající hladinou, ničivými suchy či rychlým rozšiřováním pouští - jako by zevšedněla. Loňská aféra se zcizenou emailovou korespondencí, která naznačovala, že vědci manipulují s některými daty, navíc povzbudila klimatické skeptiky. Najednou byli všude víc slyšet.

Klimatologové varující před oteplováním planety zveřejnili před Cancúnem zprávu, že v důsledku klimatických změn bude muset opustit své domovy do roku 2100 více než miliarda lidí. Navíc tři miliardy lidí ztratí ze stejného důvodu přístup k pitné vodě.

"Chceme říct, že čím více se přibližujeme nejhrozivějšímu scénáři oteplování planety, tím obtížnější pro nás bude vyrovnat se s jeho následky," varuje Mark New, klimatolog z Oxfordské univerzity.

Britská konzultanská společnost Maplecroft proto nabídla přehled, které země jsou nejvíc ohroženy. V popředí rizikových zemí jsou Bangladéš a Indie, nízkopoložené oblasti jsou zranitelné i kvůli častým záplavám. "Povědomí o klimatické zranitelnosti ulehčí investice týkající se klimatických změn," vysvětlil záměr analytik Matthew Bunce.

AUTOR: Jiří Sládek
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů