Pátek, 29. března 2024

V Brně-Černovicích postaví poldr s malým parkem vodních rostlin

V Brně-Černovicích postaví poldr s malým parkem vodních rostlin

V Brně-Černovicích postaví v zelené zóně při Mírové ulici poldr. Záchytnou nádrž bude napájet tamní pramen svatého Floriána. Pro poldr se počítá s osádkou ryb, k břehům do mělké vody pak zahradníci vysadí vodní rostliny. Měl by tak vzniknout jakýsi malý park, kde se děti budou moci učit tuto flóru rozeznávat, řekl ČTK starosta Jiří Hladík (ODS). Investice přijde na 8,3 milionu korun. Z většiny ji pokryje evropská dotace.

Nádrž bude mít objem vody přes 800 metrů krychlových a maximální hloubku 1,6 metru. Voda odtud bude odtékat do řeky Svitavy. Kromě toho poblíž vzniknou hřiště na futsal s umělým povrchem, fotbalový plácek a park s hracími prvky. Odpočívadlo na cyklostezce, která tudy prochází, bude upozorňovat na sportoviště i možnosti občerstvení v Černovicích.

Podle starosty by akce měla brzy získat stavební povolení. Práce mají začít příští rok, v totožné sezoně by je stavbaři a zahradníci měli dokončit.

Stavba poldru i sportovišť navazuje na investici z let 2008 až 2009. V zeleném pásu u Mírové ulice se za 1,4 milionu korun vysazovaly stromy a keře. Dnes oddělují průmyslovou zónu, kde sídlí například podnik Mosilana, od obytné zástavby.

Podle starosty bude obnova území po aktuálně chystaných úpravách po rekreační stránce hotová. Radní se do ní rozhodli investovat i proto, že v budoucnu má poblíž vyrůst nová bytová zástavba. Dnes se tam stavět nemůže kvůli nedostatečné kapacitě sítí, zejména kanalizace. "Ten problém máme v celých Černovicích," uvedl. I nové rodinné domky individuálních stavebníků prý obvykle nedostanou povolení připojit se k současné kanalizační síti, a lidé musí investovat do vlastních jímek nebo čističek.

Nová páteřní stoka, která by Černovicím v tomto směru pomohla, je vyprojektovaná. Zda stavba začne, bude záležet na penězích. "Před dvěma lety byla cena vyčíslena na 1,3 miliardy korun, což není v silách města," řekl Hladík.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů