Úterý, 23. dubna 2024

Kvůli Brněnské přehradě je nutné zlepšovat stav řeky Svratky

Kvůli Brněnské přehradě je nutné zlepšovat stav řeky Svratky

Pro zkvalitnění vody v Brněnské přehradě, která se ještě nedávno potýkala s přemnoženými sinicemi, je třeba snižovat obsah fosforu v řece Svratce a v jejích přítocích. Dále je nutná výstavba nových čistíren odpadních vod i kontrola těch současných. Je potřeba také prověřit, zda nejsou v povodí Svratky načerno vypouštěny odpady, které pak ohrožují nádrž. Shodli se na tom představitelé Jihomoravského kraje a podniku Povodí Moravy.

Přesný soupis opatření, jež bude nutné uskutečnit v příštím roce, bude znám do konce ledna 2011. Do Brněnské přehrady se z povodí nad ní, v němž žije kolem 100.000 lidí, dostává ročně asi 34 tun fosforu, jenž pak podporuje růst sinic i vodního květu.

"Naším dlouhodobým cílem bude snížit toto množství na polovinu. Počítáme s každoročními analýzami stavu kvality vody v nádrži i celém povodí. Z toho časem vyplyne, jaké je optimální množství fosforu ve vodě," řekl ČTK generální ředitel Povodí Moravy Radim Světlík. K dlouhodobým opatřením patří i stavba čistíren odpadních vod v lokalitě. Jsou už téměř ve všech obcích a městech v povodí, v nichž žije nad tisíc obyvatel. Do roku 2015 je budou mít i obce s počtem obyvatel vyšším než 500.

Nezbytná se ukazuje kontrola provozu současných čistíren. Jejím cílem je, aby likvidovaly více fosforu. Místy mohou být podle vedoucí odboru životního prostředí Jihomoravského kraje Anny Hubáčkové i problémy s lidmi a firmami, kteří vypouštějí znečištěnou vodu přímo do toků v rozporu se zákonem.

Boj se sinicemi v Brněnské přehradě přišel v uplynulých letech na desítky milionů korun. Nádrž byla vypuštěna, část sedimentů z ní odtěžena, byla čtyřikrát letecky vápněna. Letos v ní bylo nainstalováno 20 věží, které mísí vodu a provzdušňují ji. Bylo změněno druhové složení ryb chovaných v nádrži a ošetřeno i koryto řeky nad přehradou.

Vladimír Klepáč

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů