Čtvrtek, 25. dubna 2024

Za Karlovarskými jeskyněmi do USA

Až v dalekém Novém Mexiku najdeme nejen město Carlsbad, tedy Karlovy Vary, ale i národní park, jehož hlavním lákadlem jsou "karlovarské jeskyně", které jsou díky neustálým změnám považovány za tzv. živé jeskyně. Celá oblast byla pojmenována díky objevu léčivých pramenů, připomínajících ty karlovarské.

Za Karlovarskými jeskyněmi do USA

Carlsbad Caverns National Park



Asi 25 mil od města Carlsbad se na samotném jihu státu Nové Mexiko nachází zajímavá lokalita Carlsbad Caverns National Park, který byl založen 14. května 1930. Jde o místo uprostřed pouště, kde se nachází nádherné vápencové jeskyně, které svou velikostí a různorodostí patří mezi nejkrásnější v celých Spojených státech amerických.

Největší jeskyně systému, Big Room, je dlouhá 540 metrů, široká 330 metrů a vysoká téměř 77 metrů. Všechny jeskyně navíc překvapují nesmírně bohatou a různorodou krápníkovou výzdobou.

Nevznikly však - jak tomu často bývá - působením vody, ale velmi agresivních kyselin. Dešťová voda zde velmi pomalu rozpouští usazeniny v zemských prasklinách. Jelikož tento proces probíhá v jeskyních dodnes, jsou považovány za tzv. živé jeskyně. Na území parku se celkově nachází kolem 113 jeskyní, ale v širším okolí je jich více než 300. Od roku 1995 jsou zapsány na Seznamu světového dědictví UNESCO.

Město léčivých pramenů



A jak se vlastně název Carlsbad, neboli Karlovy Vary dostal do Ameriky? V oblasti byly v dávných dobách osadníky objeveny minerální prameny s prokazatelným léčebným účinkem, které byly pro svou podobu pojmenovány právě podle slavných evropských lázní - Carlsbad.

ZDROJ: http://usa.svetadily.cz/nove-mexiko/carlsbad-caverns-np/za-poznanim

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů