Středa, 24. dubna 2024

Relaxace všemi smysly

Přestože dnes lidé žijí obklopeni vyspělými technologiemi, dobrovolně, cíleně a opakovaně se uchylují k přírodě, zpátky k jednoduchým a přesto fungujícím procesům.

Relaxace všemi smysly

Terapeutické a relaxační využití vody zažívá boom. Jedná se ale pouze o trend? Hitem posledního desetiletí nejen v Evropě jsou denní spa, relaxační a wellness centra, která nabízejí procedury, regeneraci a uvolnění za pomoci vody.

Účinky hydroterapie neboli vodoléčby se využívaly už v pradávných dobách. Přestože dnes lidé žijí obklopeni vyspělými technologiemi, dobrovolně, cíleně a opakovaně se uchylují k přírodě, zpátky k jednoduchým a přesto fungujícím procesům. Vyhledávají místa, kde jim je poskytnuta kombinace regenerace, uvolnění, prevence, a to vše v soukromí.

KLASIKA NA ÚSTUPU, VE HŘE ZÁŽITKY

Wellness bez sauny, páry, bazénu a vířivek nezaujme. Klasickým bazénům zvoní hrana. Moderní technologie a design umožňují vytvořit jedinečný zážitek z pobytu ve vodním prostředí. Nová či redesignovaná centra mnohdy nabízejí hostům volbu mezi několika bazény určenými pro speciální využití. Bazény rozličných velikostí a hloubek vyrobené s pomocí přírodních materiálů mají různé teploty vody, slanost či přísady. V bazénu si host může vychutnat podvodní masáže nebo masážní proudy, perličky nebo protiproudy pro kondiční plavání. Lze tady aplikovat rozličné nasvícení, colorterapii a muzikoterapii doplňující komplexní požitek z relaxace. Pro řadu hostů je však nemyslitelné, aby své procedury podstupovali před zraky ostatních. I na to myslí moderní luxusní wellness centra a budují speciální místnosti, kde host může v soukromí využít služby a terapie na jednom místě.

STÁLE AKTUÁLNÍ KNEIPP

Moderní spa málokdy dostávají svou nabídkou významu slova SPA (Sanus Per Aquam - zdraví skrze vodu). Vodní terapie by se měla stát nedílnou součástí nabídky všech spa nejen pro své účinky, ale také šetrností k životnímu prostředí a finanční rentabilitu. Nabídka by měla být komplexní a zahrnovat nejen procedury s vodou, ale také očistu těla a mysli.

Pro zavedení procedur hydroterapie není třeba vymýšlet cokoli nového, ale stačí se podívat na to, co například nabízel již v 19. století bavorský páter Sebastian Kneipp. Kneipp propagoval přirozený systém léčení kombinací pěti základních přístupů - 1. voda - použití střídání teplé a studené vody k obnovení správné činnosti organismu a posílení obranyschopnosti těla, 2. cvičení - pravidelné cvičení ke zlepšení kondice, 3. fytoterapie - procedury za pomoci bylin a rostlin, 4. výživa - dietní strava složená zejména z celozrnných potravin, ovoce a zeleniny s minimálním podílem masa a v neposlední řadě 5. rovnováha - nalezení ekvilibria těla a duše. Tzv. Kneippovy chodníky se stávají součástí denních spa a bez nich se neobejdou ani klasické lázně. Kneippův chodník se skládá z nádrží s rozdílnou teplotou vody cca 10 a 40 °C. Nádrže mohou být bazénky s masážními oblázky či potůčky s proudem.

ZÁŽITKEM I OCHLAZOVÁNÍ

Střídání teplot vody je základem pro hydroterapii. Jak však hostům zpříjemnit šok ze studené vody a zchlazování organismu? Standardní jsou malé bazénky nebo kádě pro 1-2 osoby, kam lze ponořit celé tělo. Stejně jako naši předci, můžou hosté zbavit své tělo potu a toxinů na jeho povrchu studenou vodou z vědra u stropu, kam nepřetržitě proudí čerstvá zásoba. Rychle zchladit organismus lze však i ve sprše. Sprchy nabízí nepřeberné množství zážitků. Oblíbené jsou tzv. tropické deště ze široké kulaté hlavice či prudký studený déšť vyvěrající z malých otvorů zabudovaných na panelu stropu sprchy. Pro doplnění pocitu chladu lze použít modrou barvu a podsvícení. Sprchové systémy umožňují i boční tělové trysky, provoněnou vodu a světelný doprovod. Pokud roční období sníh nenabízí, lze jej vytvořit uměle a poskytnout nevšední zchlazení kdykoli. Buď se jedná o malé zásobníky (fontány) sněhu, kde si jej host sám přikládá na tělo a masíruje pokožku anebo nákladnější a na údržbu náročnější variantu představují prostorné sněžné jeskyně.

VODNÍ PODOBY MASÁŽE

Každé spa nabízí masáže, které jsou nedílnou součástí i hydroterapie. Jedná se zejména o využití proudu vody různé intenzity. Masážní sprchy s bočními tryskami jsou standardem. Některá spa však mají v nabídce i vichy sprchy, které kombinují vodu a masáž. Účinek vichy sprchy lze podpořit aromatickými oleji přidanými do vody či klasickou ruční masáží. Hydromasáž a vířivá koupel v bazénu je vyhledávanou procedurou, při které v teplé vodě dochází k uvolnění organismu, jeho prokrvení a zbavení se toxinů. Bazény s podvodními masážními sedáky a lehátky pomocí trysek a intenzity proudu vody masírují jednotlivé části těla nebo celé tělo. Umístění vodních a vzduchových trysek (pevných či rotačních) se zaměřuje zejména na nohy a záda. Využít lze i kombinaci masáže chodidel, lýtek a stehen, či zad a krku. Proud trysek by si měl mít možnost host sám kdykoli vypnout či regulovat a zvýšit tak svůj prožitek. Hydromasážní vany či bazény lze opět doplnit například colorterapií.

MOŘSKÉ POHLAZENÍ

Relaxaci a regeneraci za pomoci mořské vody, soli, bahna, řas či písku nabízí thalassoterapie. Terapie pocházející z Řecka kombinuje klasickou koupel v teplé mořské vodě, hydromasáže a zábaly doplněné o stimulaci přímořského prostředí například aromaterapií, inhalací. Z Řecka k Mrtvému moři to nemusí být tak daleko - stačí instalovat floating tank a nabídnout hostům beztížné plavání v Mrtvém moři. Relaxace v teplé, husté a velmi slané vodě je umocněna uzavřením v prostoru, který eliminuje podněty zvenčí a zvýší pocit uvolnění těla i duše. Thalassoterapii a floating ideálně doplní nový koncept pro využití soli - kabiny se solnými aerorosoly. Salounges od dánské společnosti Microsalt jsou novinkou v haloterapii, která se rychle šíří napříč Evropou. Salt - lounges nabízejí designové relaxační prostory s rozprašovači suchých solných aerorosolů v kontrolovaném mikroklimatu. Účinky jsou daleko intenzivnější, nežli v solné jeskyni, kde se obtížněji udržuje optimální vlhkost. Moderní technologie se využívá především v designu místnosti, kterou doplňují laserové efekty a světla pro snazší vizualizaci soli ve vzduchu. Vše lze podtrhnout hudbou a vůněmi. Údržba, provoz a finanční nákladnost jsou velmi příznivé.

KÁMEN, DŘEVO, SKLO

Wellness pomocí vody je pro hosta stejně důležitý jako prostor, ve kterém se procedury odehrávají. I design wellness center prochází vývojem, aby umožnil co největší relaxaci v estetickém prostředí. V současnosti se vrací do vybavení přírodní materiály a tak kámen a dřevo nemohou v žádných spa chybět. Kámen, včetně mramoru, se kombinuje se dřevem a sklem nejen v obkladech, ale také ve vybavení interiéru. Novinkou je surové zpracování stěn a ponechání hladkého betonu bez dalšího barevného nátěru. Jednoduchost až spartánská strohost přesto navozující pocit útulna jsou trendem pro nadcházející období. Toho lze dosáhnout efektivním přímým i nepřímým osvětlením interiéru nebo jednotlivých částí nábytku. Střídmosti odpovídá i barevné provedení interiéru. V letech minulých oblíbené syté i tlumené pastelové barvy a odstíny nahrazuje barevná škála přírody v kombinací zejména hnědých, šedých odstínů a kontrastů bílé a černé. Zlato a třpyt ustupují. Na površích převažuje polomatné a mat né provedení v kombinaci s kontrastním leskem.

NABÍZEJTE ZÁŽITKY

Při proměně designu spa či wellness centra by se nemělo dbát pouze na estetické prožitky, ale uvědomit si důvod, proč host do centra přichází - na prvním místě převládá odpočinek a relaxace. Ta by měla probíhat všemi smysly. Myslete proto na to, zda nabízíte pro všechny smysly podněty, jak na ně hosté reagují. Umožněte mu podobné pocity zažít i doma a prodávejte produkty, které při procedurách a terapiích používáte. Vám stoupnou zisky a hostu zážitek.

Z PALETY VODNÍ TERAPIE

> Mezi hlavní způsoby využití vody patří obklady, lázně a postřiky, a to teplou či studenou vodou. Léčba pomocí vody se už dávno netýká jen kardiovaskulárních onemocnění, artritid nebo revmatu, ale v neposlední řadě pomáhá při odbourávání stresu, napětí a léčbě depresí. Různé teploty vody mají odlišné účinky. Nejčastěji voda mívá 34-38, maximálně však 42 °C. Pozitivní účinky hydroterapie se dosahují kombinací ideální teploty (37-39 °C) a cíleného proudění.

> Aqua fitness: Původně rehabilitační program amerického vojáka zraněného ve Vietnamu se díky svým pozitivním účinkům rozšířil i za hranice USA. Dynamické a zábavné formy cvičení pro nejširší veřejnost bez rozdílu věku, váhy a fyzické kondice využívají odporu vody, nadnášení a dalších výhod vodního prostředí nezatěžující klouby, páteř. Lze provádět klasické cvičení "na suchu", jakými jsou aerobik, spinning, kick box, strečink nebo zumba.

> Watsu: Jedna z původních forem vodního cvičení v teplé vodě okolo 35 stupňů založená na masážích shiatzu, pohyblivosti kloubů a vazů, protažení svalů. Terapie watsu, jakýsi vodní tanec, je série protahovacích cviků a pohybů za pomoci terapeuta, který hosta drží. Rytmické, na sebe navazující pohyby umožňují vyšší rozsah, který na souši kvůli gravitaci není možný. Watsu zbavuje stresu a napětí a propojuje hloubkovou relaxaci mysli i těla.

AUTOR: Linda Nejezchlebová

ZDROJ: SPORT&WELLNESS MANAGEMENT

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů