Pátek, 26. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Záhadný úhyn ptáků po USA a Švédsku ohlásily i Kanada a Itálie. Nedaleko italské Boloni bylo za poslední týden nalezeno na 700 mrtvých hrdliček. Podle vědců, kteří uhynulé opeřence zkoumají, zatím nic nenasvědčuje tomu, že by existovala nějaká souvislost mezi případy uhynulých holubů poblíž Quebeku a masovým úhynem několika tisíc kosů v městečku Beebe ve státě Arkansas, k němuž došlo během silvestrovské noci. Druhý záhadný úhyn ptáků byl zaznamenán ve státě Louisiana, kde bylo nalezeno 450 mrtvých opeřenců. Podobný případ byl zaregistrován ve Švédsku, kde bylo tento týden ve sněhu nalezeno asi sto mrtvých ptáků.

Beroun - V Berouně před měsícem skončila výstavba vodní elektrárny a rekonstrukce jezu za zhruba 90 milionů korun. Stavbu, která je součástí protipovodňových hrází, však ČEZ doposud nezapojil do distribuční sítě. Elektrárna kvůli tomu před velkou vodou zatím město nemůže chránit. ČTK to řekl zástupce investora ze společnosti RenoEnergie Jakub Helus. Podle mluvčí společnosti ČEZ Evy Novákové jsou žádosti v této lokalitě dočasně zamítány kvůli technickým úpravám distribuční soustavy.

Brno - Masarykův onkologický ústav v Brně hledá na další čtyři roky firmu, která by v areálu nemocnice zajišťovala úklid a likvidaci odpadu. Nemocnice vypsala na zakázku v hodnotě přes 74 milionů korun výběrové řízení, zjistila ČTK z informačního systému o veřejných zakázkách.
Vítěz tendru by měl zabezpečovat úklidové služby a v nemocnici zajistit likvidaci komunálního a nemocničního odpadu.
Firmy mohou své nabídky doručovat do 17. ledna, vítěz tendru by měl zajišťovat služby od března do začátku roku 2015.
Masarykův onkologický ústav, kde se léčí různé typy nádorových onemocnění, loni oslavil 75 let os svého založení.

Z operačního programu, který řídí Ministerstvo životního prostředí, a jehož podporu administruje Státní fond životního prostředí, získávají města a obce dotaci nejčastěji na zateplení školních budov. Dále je to oprava střech, výměna oken a dveří nebo rekonstrukce kotelny v případě, že se pořizuje zařízení využívající obnovitelné zdroje energie. Dosud byla schválena řada projektů obcí a měst v oblasti podpory 2.1 Zlepšování kvality ovzduší, 3.1 Výstavba nových zařízení a rekonstrukce stávajících zařízení s cílem zvýšit využívání obnovitelných zdrojů energie pro výrobu tepla, elektřiny a kombinovanou výrobu tepla a elektřiny a v oblasti 3.2 Realizace úspor energie a využití odpadního tepla u nepodnikatelské sféry. Plán výzev na rok 2011 bude zveřejněn na adrese http://www.opzp.cz.

Vytápění, úspory energie a využívání obnovitelných zdrojů v malých a středních objektech - to jsou témata mezinárodní výstavy Infotherma 2011, která se uskuteční 17.-20. ledna na výstavišti Černá louka v Ostravě.
V rámci 70 kapitol, na které se XVIII. ročník dělí, zaujmou důležité místo zejména alternativní zdroje energií, například výstavba bioplynových stanic nebo spalování biomasy. Ovšem se zřetelem na skutečnost, že pro produkci, přepravu, manipulaci a případné skladování takto získané energie se spotřebuje co nejméně čisté energie.
O těchto otázkách se bude diskutovat i na seminářích, konferencích a oborových dnech. Mediálním partnerem výstavy je také Moderní obec.
Další informace o doprovodném programu a expozicích získáte na www.infotherma.cz.

Výstavba nové čistírny komunálních odpadních vod v Litvínově (Severočeská vodárenská společnost a.s.) představuje finanční objem téměř 370 milionů korun. SVS jako investor stavby počítá s finanční podporou formou dotací z Fondu soudržnosti EU a Státního fondu životního prostředí ČR prostřednictvím Operačního programu Životní prostředí. V tomto roce jde o největší stavbu v regionu působnosti SVS. Zhotovitelem je sdružení společností EDS, Viamont DSP a OHL ŽS. Na nové ČOV budou použity nejlepší dostupné technologie, aby komunální odpadní vody byly čištěny v souladu s novými přísnými normami.

Drobilův nástupce. Premiér Petr Nečas (ODS) vybral do funkce ministra životního prostředí poslance a starostu Prahy 6 Tomáše Chalupu z ODS. Nominaci musí potvrdit ještě prezident Václav Klaus, jenž ministry do funkce jmenuje. Chalupa by měl nahradit místopředsedu ODS Pavla Drobila. Ten v prosinci rezignoval kvůli korupční kauze na Státním fondu životního prostředí.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů