Pátek, 19. dubna 2024

Dioxiny v mase z Německa?

Ve vepřových či drůbežích produktech z Německa se údajně mohou nacházet dioxiny. Spotřebitelé biopotravin však můžou zůstat v klidu: podle informací sdružení PRO - BIO se tato aféra ekofarem netýká ani v Německu, natož pak u nás.

Dioxiny v mase z Německa?

Ekofarmy v bezpečí

"Jsme rádi za fakt, že aféra s dioxiny z posledních několika dní se našich biofarmářů nijak nedotkla. Spotřebitelé mají v bioprodukci od našich ekologických zemědělců mnohem větší záruky. Nicméně i zde je třeba uvažovat o plošném zpřísnění pravidel a jejich důsledném dodržování. Důležité je také chování zákazníka, který by měl preferovat hlavně tuzemské potraviny z ekofarem a pečlivě se zabývat tím, co konzumuje a v jaké je to kvalitě. Bioprodukty a jejich velmi přísný a nekompromisní systém kontrol a certifikace dává jisté záruky." okomentovala hrozbu kontaminace bioprodukce dioxiny manažerka svazu PRO-BIO, Kateřina Nesrstová

Bez konvenčních krmiv?


Ing. Tomáš Klejzar, místopředseda svazu PRO-BIO dodává: "Dle nařízení ES je možné do konce roku 2011 krmit ekologicky chovanou drůbež a prasata do pěti procent konvenčními krmivy, což jak se ukázalo, by mohlo být rizikové. Proto je třeba uvažovat o zpřísnění pravidel. To lze například jednoduše provést přijetím nadstandardních směrnic, které již náš svaz má a některé farmy podle nich hospodaří. Jedině tak bude možné zcela se vyhnout riziku podobných problémů a skandálů. "



Jak je to s krmením


Dle základních pravidel ekologického zemědělství (nařízení ES) je povoleno krmit prasata a drůbež povolenými konvenčními krmivy v množství do 5% krmné dávky. Mezi povolená krmiva patří i krmné tuky. Tato výjimka platí do konce roku 2011. V současnosti probíhá diskuse o možném prodloužení této výjimky.
Dle nadstandardů většiny svazů ekozemědělců je krmení konvenčních krmiv, zejména krmných tuků vyloučeno. Svaz PRO-BIO má také svůj nadstandard. Dle těchto směrnic nejsou biovejce ani biomaso produkovány s využitím jakýchkoli konvenčních krmiv.

V ČR jsou ekofarmáři, kteří produkují biovejce a biomaso z chovu drůbeže a prasat. Jejich produkty jsou na českém trhu dostupné. Riziko kontaminace dioxiny je u nich zcela minimální.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů