Pátek, 29. března 2024

Sokolov zateplí zbytek městských objektů

Město Sokolov chce letos dokončit zateplení městských objektů s pomocí dotací z Operačního programu Životní prostředí. Nyní je už jisté zateplení kina Alfa, ale město požádalo i o dotace na zateplení domů s pečovatelskou službou, tří školek a ubytovny v areálu Baníku Sokolov.

Sokolov zateplí zbytek městských objektů

U zateplení kina Alfa má už město vybraného dodavatele. "Původně jsme odhadovali náklady na 14 milionů, ale vysoutěžená cena je dokonce pod deseti miliony," uvedl místostarosta Sokolova Karel Jakobec. Nižší cena ušetří peníze zejména státu, protože projekt je z větší části financován z dotace. Ta bude v případě kina Alfa tvořit asi 70 procent nákladů.

Čekání na dotace


"Dotace na zateplení už brzy skončí, takže jsme se snažili už loni podat žádosti na všechny dosud nezateplené městské objekty, u kterých bychom splnili podmínky dotací. Zatím máme informace o tom, že žádosti nebyly vyřazeny. Jestli ale všechny nakonec získají dotaci, budeme vědět až v průběhu roku," uvedl Jakobec.

Investice se vyplatí



Pokud by byl Sokolov úspěšný, šlo by o investice v řádu mnoha desítek milionů. Už jen spoluúčast by byla taková, že by podle Jakobce bylo třeba navýšit úvěr, který si město v letošním roce na pokrytí investic vezme. Podle Jakobce jde ale v případě zateplení budovy o návratné investice, které se vyplatí, i když zatíží rozpočet.

AUTOR: Pavel Peňás

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů