Pátek, 19. dubna 2024

Produkce biobavlny loni stoupla o 15 procent

Produkce biobavlny loni stoupla o 15 procent

Světová produkce biobavlny v loňském pěstitelském roce stoupla o 15 procent na 241.276 tun. K růstu přispělo oživení poptávky po ekonomické recesi. Na celkové produkci bavlny se biobavlna podílí 1,1 procenta. Vyplývá to z pravidelné zprávy o biozemědělství a vláknech zveřejněné oborovou společností Textile Exchange.

Od pěstitelského roku 2005/2006 produkce ekologicky pěstované bavlny stoupla pětinásobně a další silný růst skupina očekává i v letošním roce. Loni se pěstováním biobavlny zabývalo zhruba 274.000 zemědělců ve 23 zemích.

Největším producentem biobavlny byla již třetím rokem Indie, která se na celosvětové produkci podílí více než 80 procenty. V letošním roce plánuje Indie zvýšit produkci biobavlny o více než třetinu. Dalšími velkými pěstiteli jsou Sýrie a Turecko. Z evropských zemích se biobavlna pěstuje jen v Řecku.

Organizace dodala, že maloobchodní tržby z prodeje oděvů a domácího textilu z biobavlny v roce 2009 činily 4,3 miliardy USD (78,8 miliardy Kč). Údaje za rok 2010 budou k dispozici až na jaře.

Ekologická produkce je založena na systému hospodaření, který pro pěstování a udržení úrodnosti půdy nevyužívá pesticidy a chemická hnojiva a nepoužívá geneticky modifikovaná semena, napsala agentura Reuters.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů