Úterý, 19. března 2024

Rakušané nechtějí české úložiště jaderného odpadu, bojí se obřích hřibů

Jestli Češi dokončí plánovaného úložiště vyhořelého jaderného paliva, porostou v rakouských lesích takové hřiby, jaké tady ještě nikdo nikdy neviděl. S takovou rétorikou vytáhli někteří politici v Rakousku do boje proti plánům české vlády na trvalé uskladnění jaderného "odpadu" pod zem.

Rakušané nechtějí české úložiště jaderného odpadu, bojí se obřích hřibů

I když úložiště vyhořelých palivových článků by mělo být v Česku dokončeno až v roce 2065, prakticky všechny rakouské politické strany tento týden oznámily, že se všemi silami zasadí o to, aby se v blízkosti rakouských hranic žádný atomový odpad neukládal. Vůbec nejsilnější argument přitom vytáhl rakouský poslanec za populistickou stranu Svobodných (FPÖ) Franz Obermayr.

"Chtěl bych se vyvarovat toho, aby budoucí generace v příhraničním regionu Waldviertel narážely při houbaření na ozářené monstrózní houby," prohlásil doslova Obermayr. I když další rakouští politici argument ozářených hub zatím nepoužili, také varují před následky úniku radioaktivity z českého podzemí do Rakouska.

Úložiště nechce nikdo


Například rakouská strana Zelených v pátek oznámila, že proti úložišti zahajuje "vehementní protesty", a vyzývá rakouskou vládu, aby učinila totéž. Rakušanům vadí, že tři ze sedmi lokalit, předběžně vytipovaných ke geologickému průzkumu, leží do padesáti kilometrů od rakouských hranic.

Rakouští aktivisté jsou ale tentokrát na jedné lodi s českými odpůrci úložiště. Obyvatelé všech dotčených lokalit s úložištěm nesouhlasí. Obavy rakouských politiků z toho, že kvůli úložišti budou růst "metrové svítící houby", čeští odborníci považují za ryzí nesmysl.

"Kdyby si pan Obermayr dal tu práci, aby dané problematice trochu porozuměl, nemusel by se bát. Už madam Curie říkala, že se nejvíc bojíme toho, čemu nerozumíme," řekla LN předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová.

Autor: Marek Kerles

Zdroj:Lidové noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů