Pátek, 29. března 2024

Odstraňování povodňových škod v regionu působnosti SVS

Odstraňování povodňových škod v regionu působnosti SVS

Povodeň, která v srpnu 2010 zasáhla většinu Libereckého kraje a některé okresy Ústeckého kraje, způsobila rozsáhlé škody na vodárenské infrastruktuře Severočeské vodárenské společnosti a. s. (SVS). Severočeská vodárenská společnost jako vlastník a Severočeské vodovody a kanalizace, a. s. (SčVK) jako provozovatel vyčíslili povodňové škody souhrnně na 143 milionů korun. Do konce roku 2010 se podařilo odstranit necelé dvě třetiny škod.

Největší škody byly vyčísleny v lokalitách Chrastava, Hrádek nad Nisou a Cvikov v Libereckém kraji a v lokalitách Děčín, Hřensko, Česká Kamenice, Varnsdorf a Dolní Podluží v Ústeckém kraji. Na rok 2010 bylo naplánováno odstranění škod v objemu cca 91 milionů korun, na rok 2011 v objemu cca 52 milionů korun. Na realizaci i financování likvidace škod se dohodli vlastník SVS i provozovatel SčVK. Cca 10 milionů korun z celkového objemu představují opravy pojištěného majetku, což jsou budovy a strojní zařízení.

Do konce roku 2010 SVS financovala rekonstrukce v objemu 51 milionů korun. Jednalo se o 26 samostatných staveb, z nichž většina měla jako termín dokončení konec roku 2010. Pro sedm z těchto staveb se podařilo získat dotaci Ministerstva zemědělství ve výši 60% z realizačních nákladů, což v souhrnu představuje přibližně 20 milionů korun. Společnost SčVK do konce roku 2010 uskutečnila opravy za 23 milionů korun a dalších 5 milionů korun představovaly náklady na čištění a náhradní zásobování obyvatel pitnou vodou.

Skutečnost 2010
Rekonstrukce financované SVS
51,0 mil. Kč
Opravy pojištěného majetku financované SVS
10,0 mil. Kč
Celkem financování SVS v roce 2010
61,0 mil. Kč
Opravy majetku financované SčVK
23,0 mil. Kč
Náklady na čištění, náhradní zásobování vodou
5,0 mil. Kč
Celkem financování SčVK v roce 2010
28,0 mil. Kč
V roce 2011 proběhnou zbývající rekonstrukce financované SVS v objemu cca 43 milionů korun a opravy financované SčVK za cca 11 milionů korun. Tím budou do poloviny roku 2011 odstraněny veškeré následky loňských srpnových povodní v regionu působnosti SVS.
Plán 2011
Rekonstrukce financované SVS
43,0 mil. Kč
Opravy majetku financované SčVK
11,0 mil. Kč
Celkem v roce 2011
54,0 mil. Kč


Ing. Miroslav Harciník, generální ředitel SVS, dodává:"S ohledem na potřebu dokončit v tomto období strategické investice v oblasti čištění odpadních vod byla povodeň citelným zásahem do našich investičních plánů. S provozovatelem jsme však vyřešili postup i způsob financování oprav a rekonstrukcí. Velice oceňujeme také vstřícný přístup Ministerstva zemědělství, kde se v posledních týdnech loňského roku podařilo získat pro některé naše stavby dotace."

Za provozovatele vodohospodářské infrastruktury dodává Ing. Bohdan Soukup, generální ředitel společnosti SčVK: "V období povodní bylo pro nás prioritou obnovení dodávky vody v postižených lokalitách. Pracovali jsme na zprovoznění dodávek pitné vody a odkanalizování. Na pomoc přijeli i zaměstnanci a mechanismy ostatních vodárenských společností, kterým se Liberecký kraj stal na tři týdny bydlištěm. Pomoc směřovala i do oblastí, které SčVK neprovozuje. Chyběla pitná voda, proto společnost zajistila do těchto oblastí dodávku balené vody. Frýdlantsku přijeli kolegové z Pražských vodovodů a kanalizací, a. s. (PVK) na pomoc se dvěma kombinovanými tlakovými vozy. Do Nové Vsi PVK také poskytly dvě cisterny na pitnou vodu. Poškozeným obcím se dodaly i vysoušeče, zapůjčené u zahraničních kolegů v rámci skupiny Veolia Voda v Německu a Rumunsku."

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů