Čtvrtek, 25. dubna 2024

On-line databáze jedovatých látek VETTOX: Psa můžete otrávit i rozinkami

Nejen lidé se mohou otrávit. Také zvířata mají své jedy - a často mezi ně patří běžné potraviny, pokojové rostliny a další látky, které najdeme v každé domácnosti. Zkontrolovat, zda je váš mazlíček v bezpečí, můžete díky internetové databázi toxinů VETTOX.

On-line databáze jedovatých látek VETTOX: Psa můžete otrávit i rozinkami

Koncem roku 2010 vědci z Veterinární a farmaceutické univerzity Brno (VFU Brno) a z Ústavu pro státní kontrolu veterinárních biopreparátů a léčiv (ÚSKVBL) spustili novou on-line databázi toxinů na stránkách www.vettox.cz. Databáze Vettox nabízí nejen informace o tom, s jakými toxiny může vaše zvíře přijít do styku, ale i rady, jak v případě otravy postupovat a je k dispozici v češtině i v angličtině.

Ohrožují léky i potraviny

Databáze Vettox má dvě části: v toxikologické části je seznam látek, které se nacházejí běžně v našem okolí a mohou být pro většinu zvířat jedovaté. U látky se uvádí, jaké u ní v případě zasažení nebo pozření hrozí nebezpečí a jak v takovém případě postupovat.

Není překvapením, že pro všechna zvířata může být smrtelným nebezpečím pozření většího množství pesticidů, život ale můžou ohrozit i některé potraviny - u psů jsou to i obyčejné rozinky. Naopak nebezpečí otravy většinou nehrozí při pozření vteřinového lepidla.

V tzv. farmakovigilanční části jsou informace o lécích, na jejichž účinky jsou jednotlivé druhy zvířat různě citlivé. Typickým příkladem látky, která je u jednoho druhu používána s prospěchem, jsou psí přípravky proti klíšťatům a blechám s obsahem permethrinu. Pro kočky jsou však tyto přípravky velice nebezpečné, může je otrávit i malé množství - někdy jen stačí, aby přišly do kontaktu s takto ošetřeným psem.

Vettox pro méně nevědomých otrav

"Doufáme, že databáze přispěje ke zvýšení vzdělanosti a informovanosti jak laické veřejnosti, tak i odborníků. Snad díky informacím v ní obsažených přispějeme ke snížení počtu otrav zvířat z nevědomosti," řekla Zuzana Široká, spoluautorka databáze Vettox, odborná asistentka z Ústavu veřejného veterinárního lékařství a toxikologie VFU Brno.

Důležitou součástí databáze je i popis zásad první pomoci a další rady. Zuzana Široká dodává: "Databáze může veřejnosti poskytnout důležité informace, ale základem je si tyto informace pročíst i preventivně, dříve než situace akutní otravy nastane. Dále je nezbytné mít vždy ve svém mobilním telefonu uložen kontakt na svého veterinárního lékaře i jeho nejbližšího zástupce. Pokud se vaše zvíře přiotráví a bude během několika minut v křečích, bohužel nebudete mít čas hledat na internetu, co máte dělat."

Poraďte se s odborníky

Na stránkách www.vettox.cz je zřízeno také diskuzní fórum, možnost posílat po e-mailu dotazy vědcům z VFU Brno nebo ÚSKVBL a formuláře pro ohlašování zdokumentovaných případů otrav a nežádoucích účinků léčiv. Tyto prostředky však nelze používat pro řešení akutních případů, služba odpovědí funguje pouze ve všední dny v pracovních hodinách.

Databázi Vettox vytvářejí a aktualizují odborníci na veterinární medicínu z VFU Brno a z ÚSVKBL, a na rozdíl od mnoha internetových poraden, které často nevytváří odborníci, zde naleznete pouze pravdivé a ověřené informace.

Vettox je nekomerční projekt, který je financován děkanátem Fakulty veterinární hygieny a ekologie (FVHE) na VFU Brno. V současné době se připravuje další část databáze, která bude sloužit pouze veterinárním lékařům a dalším odborníkům, kteří zde naleznou podrobnější informace o jedovatých látkách, jejich účincích a mechanismech působení, postupy léčby včetně dávkování medikamentů a podobně.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů