Pátek, 29. března 2024

Brněnské podzemí

Jedna z brněnských průpovídek říká, že Brno je postaveno na Brně. Brněnské podzemí je toho důkazem - několik pater starých sklepů, vybetovovaných, zděných i vytesaných ve skále, spojovací chodby a chodbičky, tajemná zákoutí pod náměstími a další místa svědčí o tom, že je tato průpovídka pravdivá.

Brněnské podzemí

Tajemství Zelného trhu

Asi nejrozsáhlejší veřejnosti přístupný komplex sklepů a chodeb se nachází pod Zelným trhem a přilehlými domy. I název náměstí, pod kterým se tyto prostory nacházejí, naznačuje, k čemu byly původně využívány - jedná se o bývalé sklepy, skladovací prostory, jejich spojovací chodby. V místě se nacházela řada hospod, taveren, šenků a dalších míst, kde se ubytovávali kupci jedoucí přes město a potřebující někde v chladu dočasně uskladnit své zboží.

Nejstarší sklepy pod Zelným trhem a jeho okolím pocházejí z gotiky, novější pak hlavně z doby baroka a klasicismu, přičemž řada z nich byla využívána ještě v době nedávno minulé - a řada z nich je využívána i v současnosti. Nejhlouběji položené místo leží 13 metrů pod dnešním povrchem (pro představu se jedná asi o čtyři dnešní patra).

Bohužel byla řada sklepů zničena vybetonováním v roce 1987. Tehdy byly skoro všechny sklepy "vyztuženy" - a tím zničeny natolik, že ztratily svou historickou hodnotu. V dnešní době probíhají v některých místech pokusy o odstranění betonové slupky.

Podzemí pod Zelným trhem bývá poměrně pravidelně otevřeno veřejnosti - ale vždy při příležitosti nějakých brněnských oslav, bohužel ne neustále. Je proto potřeba průběžně sledovat, zda se podzemí otevírá či nikoli.

Další poklady brněnského podzemí na: www.turistika.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů