Úterý, 23. dubna 2024

Vědci zamíří do továrny

Je to velký problém českého vzdělávání, výzkumu i průmyslu: řada pedagogů nikdy neopustila "akademickou půdu". Často tak nemají představu o současné podobě průmyslu a tom, co firmy potřebují. U Litvínova proto vznikne unikátní výzkumné centrum, které propojí vzdělávání přímo s průmyslovou výrobou.

Vědci zamíří do továrny

V sousedství litvínovské ropné rafinerie a chemických provozů společnosti Unipetrol vznikne unikátní výzkumné centrum. Ponese název UniCRE a v průmyslovém areálu Chempark Záluží je vybuduje Výzkumný ústav anorganické chemie ze skupiny Unipetrol.

"Zaměří se na experimentální činnosti pro rafinerie, petrochemické provozy a využívání obnovitelných zdrojů surovin," vysvětluje Milan Petrák, ředitel ústavu. To znamená propojení výzkumu, vzdělávání a podnikání v podmínkách téměř stejných jako v reálném provozu.

Centrum vznikne rekonstrukcí starého objektu, který ústav na počátku letošního roku koupil od společnosti Unipetrol RPA a celý projekt vyjde na 782 milionů korun.

Nonstop výzkum

V Chemparku Záluží již existuje takzvaná pokusná základna. Jde o halu vybudovanou v 50. letech minulého století, kde lze simulovat prakticky všechny rafinerské a petrochemické činnosti.

Základna je díky svému umístění napojená přímo na zdroje provozních plynů, takže například vodík nebo dusík není nutné dodávat v tlakových lahvích a experimenty se dají provádět nepřetržitě - 24 hodin denně, sedm dnů v týdnu. "To je v případě některých pokusů nesmírně důležité," zdůrazňuje Petrák.

Rekonstrukce pro potřeby jejího "mladšího bratra" - nového výzkumného centra bude probíhat postupně. Dokončení se předpokládá v roce 2014.

Myslíme na studenty

Přízemí nového výzkumného centra poslouží studentům. Zejména pobočce Vysoké školy chemicko-technologické (VŠCHT) v Mostě-Velebudicích, která se potýká s nedostatkem laboratoří.

Společnost hodlá studenty zapojovat i do řešení projektů pro průmyslovou sféru a vychovávat si tak nové zaměstnance. Podle Petráka půjde o obrovskou výhodu. To potvrzuje i prezident Asociace výzkumných organizací Miroslav Janeček: podle něj je největším problémem českého vysokého školství právě nedostatečný kontakt s praxí.

Přínos v tomto projektu vidí i mateřská skupina Unipetrol. Podle ředitele firemní komunikace Martina Pavlíčka nové centrum zvýší atraktivitu Ústeckého kraje v oblasti výzkumu a podaří se díky němu získat špičkové vědce a pedagogy.

I odpad se dá využít

Výzkumný ústav anorganické chemie se již nějakou dobu nevěnuje pouze anorganice. Výhradní zaměření skončilo v roce 2000, kdy v rámci reorganizace Unipetrolu přešla všechna výzkumná pracoviště skupiny právě pod tento ústav. V současné době se zde vědci zabývají například projektem na výrobu vodíku z odpadů, které vznikají při výrobě řepkového oleje.

Cílem společnosti je podle Petráka stát se evropskou jedničkou v oblasti výzkumu obnovitelných zdrojů surovin. Nejde jen o biopaliva, ale také například o plasty. Třeba o výrobu etylenu z řepkového oleje, kterou má ústav patentovanou.

Firma se zaměřuje rovněž na recyklaci umělých hmot a na výrobu syntetických paliv.

Umělé kameny a recyklované kyseliny

Nejvýznamnějším zákazníkem je skupina Unipetrol. Pro ni ústav zajišťuje kupříkladu experimenty, jejichž cílem je efektivnější využití meziproduktů z rafinerských a petrochemických procesů nebo testování katalyzátorů.

K dalším významným zákazníkům patří České lupkové a uhelné závody. S tímto partnerem spolupracují již téměř deset let a společně vyvíjejí takzvané geopolymery, které se používají například při renovaci historických památek.

Tento relativně levný keramický materiál na čistě anorganické bázi má, na rozdíl od umělých pískovců vyráběných na bázi pryskyřice, velice podobné vlastnosti jako skutečný kámen.

Geopolymery se ovšem dají využít i jinak. Mohou sloužit kupříkladu při výrobě nátěrů, které se hodí jako ochrana proti korozi výfuků automobilů.

Výzkumný ústav anorganické chemie spolupracuje také s ostravskou firmou Ecomor. Zkoumá pro ni možnosti opětovného využití lázní pro moření materiálů. V podstatě jde o recyklaci již jednou použitých kyselin, což má značný ekologický význam.

"Chemický průmysl zůstává poměrně významným odvětvím české ekonomiky a chemické podniky překvapivě investují do výzkumu hodně peněz," konstatuje prezident Asociace výzkumných organizací Miroslav Janeček.

AUTOR: Petr Korbel, Vojtěch Kostka

Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů