Středa, 24. dubna 2024

Japonsko kvůli aktivistům pozastavilo lov velryb u Antarktidy

Japonsko kvůli aktivistům pozastavilo lov velryb u Antarktidy

Japonsko pozastavilo svůj letošní lov velryb u pobřeží Antarktidy a nevylučuje, že své lodi z oblasti úplně stáhne. Rozhodlo se tak kvůli ekologickým aktivistům, kteří pronásledují velrybářskou flotilu, napsala dnes agentura Reuters.

Tokio zdůvodnilo svůj krok obavami o bezpečnost svých námořníků a ekologických aktivistů při manévrování na otevřeném moři. "Vzhledem k tomu, že bezpečnost je prioritou, flotila prozatím zastavila lov velryb pro vědecké účely," řekl mluvčí japonských velrybářů. "V současnosti zvažujeme, co budeme dál dělat," dodal. Nevyloučil přitom stažení flotily zpět do Japonska.

Ekologičtí aktivisté z organizace Sea Shepherd pronásledují ve svých rychlých člunech japonské velrybáře už několikátým rokem. Snaží se blokovat trasu plavidel nebo se stavět své lodi mezi velrybáře a velryby. Jejich cílem je lov těchto kytovců zmařit.

Japonsko v letošní sezoně, která končí v březnu, plánovalo ulovit 850 velryb. Komerční lov těchto mořských savců sice zakazuje mezinárodní moratorium, Tokio ale pravidelně označuje velrybářské výpravy za "vědecký výzkum", který je legální. Většina ulovených velryb ale končí na talířích milovníků velrybího masa.

Ochránci zvířat a velrybáři se pravidelně dostávají do střetů, které často končí otevřeným násilím. V lednu loňského roku tak velrybáři potopili jedno z plavidel Sea Shepherd, když do něj narazila velrybářská loď. Lednový incident měl dohru o měsíc později, kdy se kapitán potopené Ady Gil Peter Bethune dostal na japonskou velrybářskou loď v antarktických vodách a chtěl zadržet jejího kapitána. V červenci 2010 za to byl v Tokiu odsouzen ke dvěma letům vězení s odkladem na pět let.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů