Pátek, 19. dubna 2024

Rotobal - druhá šance pro krabice

Zbyly vám po inventurách nepotřebné lepenkové obaly? Prozradíme Vám způsob, jak neplatit za jejich likvidaci, ale naopak na nich ještě vydělat.  To vše díky projektu Rotobal, který spojuje zdánlivě nespojitelné - úsporu nákladů pro všechny zúčastněné strany a ochranu životního prostředí (bez státní podpory) díky velké úspoře obalového materiálu.

Rotobal - druhá šance pro krabice

Recyklujte a ušetřete

Rotobal je projekt společnosti Servisbal Obaly s.r.o., spočívající v opětovném využití a dalším zhodnocení použitých nebo nepotřebných (převážně lepenkových) obalů.

Servisbal je zavedenou českou společností, zabývající se výrobou a prodejem obalů z vlnité lepenky, a to jak standardní řady, tak obalů na zakázku. Protože se snaží být zodpovědnou společností, vždy se zajímal o to, jak se po použití nakládá s jeho produkty. To byl jeden z důvodů, proč se zrodila myšlenka na vznik Rotobalu. Ten ale přitom rozhodně není nějakým ekologickým pozlátkem s prázdným obsahem. Naopak, jedná se o obchodní projekt, jehož cílem je vytvořit zisk. Jeho jedinečnost ale spočívá v tom, že všechny části obchodního řetězce na participaci vydělají, a to včetně životního prostředí. Pojďme si tedy tento řetězec blíže popsat.

Jak probíhá výkup krabic

Balit potřebuje naprosto každý, ať už se jedná o výrobce rotorů nebo voňavek či logistickou společnost. A protože se výrobky a jejich součásti musí neustále někam přepravovat, začínají se obaly hromadit. Zboží se vybalí a zbude hromada nepotřebného kartonu. Mnohde navíc leží i kartony a krabice naprosto krabicenepoužité prostě proto, že byly objednány navíc a ukázalo se, že už nejsou potřeba. Všechny pak končí jako odpad. Źe se jedná o plýtvání, vnímá asi každý.

Rotobal to chce změnit, a to prostřednictvím výkupu a následovného opětovného prodeje. Pokud tedy máte větší množství nepotřebných krabic - domnělého odpadu, za jehož likvidaci se často musí vynakládat značné prostředky - vyplatí se kontaktovat pracovníky Rotobalu, kteří od Vás krabice odkoupí a na vlastní náklady odvezou.

Práce, která vznikne navíc, je minimum, postačí vyplnit formulář na stránkách projektu, případně napsat email nebo zatelefonovat. Odběr může proběhnout jednorázově nebo se domluvíte na pravidelných dodávkách. Cena se vždy dohodne individuálně mezi oběma stranami v závislosti na počtu, typu a kvalitě vykupovaných obalů. Samotné krabice a kartony by měly být co nejméně poškozené, nepotrhané a suché. Pro rychlost odběru je nejlepší, pokud jsou spáskované na paletě. Nemusí se navíc jednat pouze o krabice, ale i o boxy, papírové hrany, proložky a další. Vykupovány byly zatím pouze obaly z lepenky, ale možné je prodat přepravní obal z jiného materiálu, podmínkou ovšem je, aby šel znovu využít. Vše je velice snadné a prodávající má minimum starostí navíc.

Máme tu tedy spokojeného prodejce, který se zbavil odpadu a navíc na tom vydělal. Pojďme se podívat, co se děje s kartóny dále.

Znovu do prodeje

Všechny jsou dovezeny do skladů, kde začíná pečlivá kontrola. Zdaleka ne každý kus totiž dostane propustku k dalšímu použití. Všechny nejprve musí projí důkladnou selekcí. Nesmí být příliš potrhané a navlhlé nebo umaštěné. Zde nastupuje nevděčná mravenčí práce, kdy doslova každá krabice projde rukou kontrolora. Ty, které projdou, jsou pečlivě nafoceny a nabídnuty k prodeji na stránkách www.rotobal.cz A tím se dostáváme k dalšímu článku řetězce.

Řada především drobných podnikatelů shání obaly všelijak. Většina lidí (až na pracovníky obalového průmyslu) hledí na obaly jako na nutné zlo, za které navíc musí draze zaplatit. Na balení každý začne myslet, teprve až mu přijde rozbitý televizor, nebo mu ho naopak reklamuje jeho rozezlený zákazník. Při zasílání ale balík běžně padá z metrové výšky (na konci přepravníku) a je vystavován hmotnosti lidského těla, pokud máte tu smůlu, že si na něj poslíček stoupne při hledání "té zásilky vzadu".

Vydělá i příroda

Zásadním faktorem celého projektu je skutečnost, že vydělá i životní prostředí. Nemusí se totiž zatěžovat likvidací starých obalů, a zároveň se také ušetří za výrobu nových (v případě krabic se jedná o úsporu dřeva, energie, logistiky, lidské práce atd.)

V dnešní době čím dál tím většího rozvoje e-shopů, kde se něco neustále rozesílá, je možnost opětovného použití obalu obzvlášť aktuální.

Co se zničenou krabicí?

Pozornější čtenáři se ale možná ptají, co se děje s těmi krabicemi, které byly při kontrole vyřazeny. Ani ty nepřijdou nazmar. Pokud nejsou umaštěné nebo chemicky znečištěné, používají se na výrobu fixace do krabice - Kartofixu. Pomocí speciálních strojů je karton rozřezán na hustou "síť" s voštinovou strukturou. Ta se dá snadno tvarovat, mačkat, případně i rozpojovat. Když se vloží do krabice, výborně vyplní prázdný prostor a tím chrání produkty proti nárazům, otřesům a dalším nepříznivým vlivům. Vše přitom z lepenky, která měla skončit jako odpad.

CHVÁLA NA LEPENKU

Lepenka je totiž veskrze geniální vynález. S minimálním množstvím hmoty vzniká maximální konstrukční efekt. Balit se s ní dá téměř vše. Od nejjednoduší mřížky, která rozděluje lahve v krabici, až po složité tvarové výseky pro balení křehkých a komplikovaných strojírenských dílů. Na rozdíl od plastů je daleko snadněji recyklovatelná.

Základním úkolem Rotobalu je naučit zákazníky balit do použitých krabic. Nese to samozřejmě s sebou i jisté nevýhody, jako je např. potisk na krabici, nebo o trochu horší vizáž balení. Transportní obal má ale především ochránit produkt, což zkontrolovaná použitá krabice splní stejně dobře jako ta nová.

SUPERVIZOR JARIN VOŠTINA

Aby bylo téma výkupu a prodeje atraktivnější, přijal Rotobal do angažmá kresleného odborníka na recyklaci Jarina Voštinu. Sílu má za pět statných chlapů, v každé ruce unese půltunovou paletu. Hlavní náplní jeho práce je počkat, až někde vybalí zboží a krabice postaví na dvůr. Pak zavolají: "Jarine, je toho tady spousta, zbav nás toho nepořádku!" A jeho široká dobrácká tvář se rozzáří úsměvem. S Jarinem se můžete setkat na stránkách projektu nebo Facebooku.

Až budete zase příště vyhazovat haldy starého kartonu, zamyslete se, jestli si náhodou pod rukama nevyhazujete bohatství.


SERVISBAL OBALY

Projekt Rotobal je dílem společnosti Servisbal Obaly s.r.o. z Dobrušky, zabývající se návrhy, výrobou a prodejem převážně lepenkových obalů. Nabízí ucelený systém standardních obalů, specialitou je pak výroba fixací od nejjednoduších volných fixačních materiálů jako je Kartofix, přes mřížky a proložky až po sofistikované obalové systémy s inteligentní fixací. Ve společnosti je zaveden systém řízení jakosti ISO 9001 a ISO 14001 v celém procesu řízení a výroby.

Zdroj:Logistika
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů