Úterý, 23. dubna 2024

Na ochranu proti povodním je určeno 1,5 miliardy

"Prevence před povodněmi je důležitou součástí zvládání stále častějších povodňových situací. Budování protipovodňových staveb je sice časově a finančně náročné, ale patří k nejefektivnější formě ochrany. V České republice se do těchto staveb během loňského a letošního roku investují téměř tři miliardy korun," říká ministr zemědělství Ivan Fuksa.

Na ochranu proti povodním je určeno 1,5 miliardy

V roce 2010 se podařilo dokončit dvacet tři protipovodňových staveb na významných vodních tocích o celkovém objemu asi 1,3 miliardy korun. Tyto stavby zajišťovaly státní podniky Povodí. Dalších třicet jedna protipovodňových opatření na drobných vodních tocích dokončila Zemědělská vodohospodářská správa a státní podnik Lesy ČR za celkem 150 milionů korun. Protipovodňová opatření v Praze - Tróji zajišťovalo hlavní město.

V letošním roce dojde k dokončení dalších šestnácti protipovodňových staveb na významných vodních tocích o celkovém objemu 1,2 miliardy korun a asi čtyřiceti opatření na drobných vodních tocích za téměř 300 milionů korun.

Také v dalších letech se chce stát věnovat problematice protipovodňové ochrany, a proto si ministerstvo zemědělství podle Fuksy nechá zpracovat studii proveditelnosti protipovodňové ochrany v Pobečví. "Ta zahrne souběžně s přípravou suché nádrže Teplice na Bečvě další prvky technického a přírodě blízkého charakteru, jako je zvýšení retenční schopnosti povodí, zkapacitnění koryt vodních toků, využití rozlivů do neobydlených území podél toků, a podobně," dodal ministr.

Současné financování staveb pro preventivní protipovodňovou ochranu se zakládá na úvěru poskytnutém České republice Evropskou investiční bankou a na veřejných zdrojích. Podle plánu je zajištěno do konce roku 2013.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů