Sobota, 20. dubna 2024

S projektem Bioškoly vaří z produktů ekofarem školní jídelny již čtyř krajů

S projektem Bioškoly vaří z produktů ekofarem  školní jídelny již čtyř krajů

S jarní produkční sezónou a druhým školním pololetím vstoupí projekt do finále

Spolupracuje 41 škol, nejvíc v Praze a středních Čechách

BIO se na jídelníčku objevuje i pravidelně a bez zdražování stravného

Projekt "Bioškoly - zavádění biopotravin do škol a předškolních zařízení," vyhlášený v roce 2009 českým ministerstvem zemědělství a realizovaný v soutěži vybranou společností Country Life, vstupuje s blížícím se jarem do rozhodující fáze.

Postupně se naplňuje jeho cíl položit základy systematickému uplatňování výživy v kvalitě BIO při stravování nejmladší generace založením modelového dodavatelského řetězce, který školám zajistí biopotraviny takříkajíc "na klíč" a s širokým informačně-poradenským i marketingovým servisem.

Firma Country Life, přední tuzemský výrobce a distributor zdravé výživy a potravin v biokvalitě, tak naplňuje závazek dodávat produkty ekofarem ve spolupráci s minimálně 20 českými bioproducenty do dvou let nejméně 20 školním stravovnám ve čtyřech krajích (Středočeském, Královéhradeckém, Jihomoravském a v Praze).

"Spolupracujících škol je nyní 41, přičemž 33 z nich se již smluvně zavázalo vařit z biopotravin ještě další dva roky následující po tomto školním roce," shrnuje mluvčí projektu Karel Merhaut. "Nejvíce jídelen se zapojilo v Praze (23) a Středočeském kraji (16), po jedné zatím na východě Čech a na jihu Moravy. Seznam těchto škol je aktualizován na portále projektu www.bioskoly.cz."

Na této webové stránce si lze rovněž přečíst i stáhnout škálu letáků s informacemi a argumenty pro školy, rodiče, ekozemědělce i výrobce a zpracovatele biopotravin a zejména dvě zevrubné brožury Biopotraviny pro vaše děti (určeno rodičům) a Biopotraviny pro vaše školy (určeno pracovníkům škol). Materiály široce distribuované zapojeným či účast zvažujícím školám ve zmíněných krajích a též při akcích pro veřejnost si však mohou i v tištěné formě vyžádat zájemci odkudkoliv. Portál nabízí též informace o pořádaných kurzech vaření z biopotravin, školních biojarmarcích, seminářích, besedách a exkurzích na ekofarmy. Podobných akcí, na jejich přípravě spolupracuje i občanské sdružení PRO-BIO liga, již projektový tým uspořádal na 20 a další se chystají. Na portále bývají avizovány a vesměs se jich mohou zúčastnit i novináři.

"Společným smyslem všech akcí šitých na míru konkrétním cílovým skupinám je zvýšit nejen povědomí o přínosech ekologického hospodaření, ale také posilovat lokální vztahy škol s těmi, kdo jim potraviny bez chemie zajišťují," vysvětluje Karel Merhaut. "Pravidelné objednávky takových surovin mohou při postupně rostoucích objemech pomoci ekologickým zemědělcům rozšířit odbytové možností v regionech, což je rovněž jeden z .cílů projektu," dodává.

Tým organizátorů přitom neskrývá, že objednávaná množství bioproduktů nejsou zatím velká, neboť školní kuchyně jsou zpravidla v první fázi spolupráce při objednávkách zdrženlivější. Např. o masné produkty (biohovězí, biokuřecí, příp. biojehněčí, které v rámci projektu nabízí samostatně společnost Biopark), projevily zatím školy zájem jen okrajově, byť mnohé avizují, že v další fázi chtějí vařit i s využitím masného sortimentu.

"Vedoucí školních kuchyní se totiž nejprve ujišťují, že jim biopotraviny nezvýší náklady a tím i ceny za obědy a svačiny pro děti," vysvětluje ředitel společnosti Country Life Otakar Jiránek. "Teprve poté, co při uvážlivé skladbě objednávaných komodit mizí tato jejich obava, mj. i proto, že v rámci projektu jim dnes vše dodáváme se slevou, se vytváří prostor ke zvýšení objednávek. Právě jarní sezóna umožní obohatit kvalitními produkty jídelníčky dětí významněji - zejména nabídkou čerstvé zeleniny. Ukáže také, nakolik se kde naplní původní představa ministerstva zemědělství, aby ve skladbě stravy v zapojených školách činily biopotraviny nejméně 10 %,"dodává.

V každém případě z prozatímních zkušeností plyne, že zapojené školy - ať už biopotraviny při vaření využívají nepravidelně spolu s ostatními surovinami, nebo se jim snaží zasvětit např. jednou měsíčně či týdně celodenní jídelníček dětí - nemusejí stravné, hrazené rodiči, kvůli vyšší ceně produktů z ekofarem zvyšovat.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů