Pátek, 29. března 2024

Letos prožilo Hodinu Země čtyřikrát více českých obcí než loni

Letos prožilo Hodinu Země čtyřikrát více českých obcí než loni

Na více než čtyřnásobek poskočil počet měst a obcí České republiky, které se v přidaly k mezinárodního happeningu na podporu ochrany klimatu - Hodině Země. Oproti loňským 34 jich v letošním roce zhaslo o stovku více. Hodinou Země to ale jenom začíná, je toho spousta, co mohou obce, firmy, jednotlivci i celá Česká republika udělat pro ochranu klimatu.

Pátý ročník Hodiny Země proběhl včera za historické účasti 134 zemí a přibližně 4500 měst. V České republice se počet zapojených měst a obcí oproti loňskému roku vyhoupl na čtyřnásobek. Na stále nebezpečnější změnu klimatu tak svým zhasnutím symbolicky upozornilo 134 českých obcí, 60 firem a tisíce jednotlivců. Vyslaly tak společný signál, že je třeba klást větší důraz na politiku ochrany klimatu, energetické úspory a šetrnější zacházení s životním prostředím.

Hodina Země se konala po celém světě od 20:30 lokálního času. Tma tak postupně oběhla celou planetu, když začala na Fidži a skončila o den později na ostrovu Samoa. Miliony lidí s její pomocí vyjádřili své odhodlání klimat chránit a chovat se šetrně k životnímu prostředí. "Na celém světě přinášejí jednotlivci, komunity, firmy i vlády nové příklady naší společné budoucnosti - nové vize pro udržitelný život a nové technologie, které ji pomohou uskutečnit. Ať těch 60 minut tmy pomůže světu spatřit světlo," prohlásil k akci generální tajemník OSN Ban Ki-moon.

Symbolickou Hodinou Země ale snahy měst a obcí nesmí skončit. Hodinou to pouze začíná. Například starosta australského Sydney, Clover Moore, slíbil vybudování dalších šesti velkých cyklostezek a instalaci LED osvětlení v parcích a ulicích.

osvetleniAby jej mohly následovat i české obce, vydává v těchto dnech Ekologický institut Veronica tři tématické publikace. První z nich je český překlad studie Kodaňská diagnóza, která shrnuje poslední vědecké výzkumy v oblasti změny klimatu. Druhou je publikace Jana Hollana o světelném znečištění "Venkovní osvětlení v obcích" a třetí představuje práci Jana Labohého pod názvem "Města a ochrana klimatu", v níž naleznou samosprávy návod, jaké konkrétní opatření mohou pro snížení emisí CO2 ve svém městě učinit.

,Hodinové zhasnutí samozřejmě problém nevyřeší. Může být ale impulsem ke změně chování, které bude k životnímu prostředí mnohem odpovědnější. Je třeba vzít odpovědnost do vlastních rukou, aby mohly žít i další generace v podobném světě, jako my," prohlásil k uplynulé akci Jan Labohý z Ekologického institutu Veronica, koordinátor Hodiny Země v České republice.

"Děkujeme všem starostům a starostkám, všem lidem z měst, obcí a firem, kteří Hodinu Země podpořili a dali o tom vědět občanům, spolupracovníkům i klientům a prostřednictvím našeho webu i celé republice a světu. Je vidět, že stále stoupá počet lidí, kteří berou ochranu klimatu vážně," dodává Yvonna Gaillyová, ředitelka Ekologického institutu Veronica.

Informace, včetně fotogalerie a mapy zúčastněných měst, loga a starších tiskových zpráv, získáte na www.hodinazeme.cz. Mezinárodní informace a fotografie naleznete na www.earthhour.org.

Kontakty:
Jan Labohý, koordinátor Hodiny Země 2011
(mezinárodní i místní dění v kampani Hodina Země)
jan.labohy@veronica.cz, 777 323 762

Yvonna Gaillyová, ředitelka Ekologického institutu Veronica
(odborná garantka programů na ochranu klimatu a k efektivnímu využívání energie)
yvonna.gailly@veronica.cz, 777 323 792

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů