Pátek, 29. března 2024

V Česku se podle průzkumu vyhazuje jídlo do odpadu nejméně v EU

V Česku se podle průzkumu Eurobarometr vyhazuje jídlo do odpadu nejméně ze zemí Evropské unie. Celkem 36 procent Čechů uvedlo, že do odpadu nevyhazuje žádné jídlo. Hned za Čechy figurují Slováci s 30procentním podílem. Například v Dánsku ale podobné tvrzení uvedlo jen jedno procento lidí a celounijní průměr činil 11 procent.

V Česku se podle průzkumu vyhazuje jídlo do odpadu nejméně v EU

Podle průzkumu, jehož výsledky dnes zveřejnila Evropská komise, si téměř 60 procent lidí v EU nemyslí, že produkují příliš mnoho odpadu. To ale, podotkla komise, je v ostrém protikladu k faktu, že v průměru každý Evropan vyhazuje více než půl tuny odpadu ročně (513 kilogramů).

"Tento výzkum ukazuje, že většina z nás si neuvědomuje, kolik opravdu vyhazuje (věcí) do odpadu," komentoval výsledky průzkumu ve všech 27 státech unie eurokomisař pro životní prostředí Janez Potočnik. Podle něj je nezbytné, aby se k odpadu přistupovalo zodpovědněji. Když už není možné zabránit jeho vzniku, je třeba se zabývat tím, jak ho dál využít. "Množství našeho odpadu může být znovu využito či recyklováno," zdůraznil.

Zhruba šest Evropanů z deseti v průzkumu uvedlo, že by situaci s vyhazováním potravin mohly mimo jiné zlepšit přesnější odhady na výrobcích, pro kolik porcí jsou určeny. Zlepšení by podle dotazovaných mohlo přinést i více a lepších informací o skladování i přípravě nakupovaných potravin.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů