Sobota, 20. dubna 2024

Třídírna odpadů v Brně-Líšni vytřídí 14.000 tun odpadů za rok

V třídírně odpadů v brněnské městské části Líšeň se ročně vytřídí kolem 14.000 tun odpadu ročně. Je to zhruba 20 procent z celkového objemu odpadů, které se za rok vytřídí v Brně do kontejnerů.  Místním obyvatelům ale často vadí hluk, prašnost a přítomnost odpadového centra. Proto dnes firma uspořádala kvůli osvětě den otevřených dveří určený pro širokou veřejnost.

Třídírna odpadů v Brně-Líšni vytřídí 14.000 tun odpadů za rok

"Snažíme se problematiku nakládání s odpady demytizovat. Akci jsme cílili hlavně na obyvatele Líšně, aby viděli, jak naše provozovna vypadá," řekla ČTK manažerka komunikace firmy Kateřina Kodadová s tím, že firma s cílem snížit hluk například vysadila ze stromů protihlukovou bariéru.

Podle Kodadové má líšeňská třídírna z pohledu škály zpracovávaných odpadů v Brně výjimečné postavení, žádná podobná prý v městě nefunguje. "Soustřeďujeme zde ke zpracování širokou škálu druhotných surovin, dřeva, papíru, průmyslových, obalových a nápojových plastů a odpadů z výroby plastů," dodala.

Do provozovny, kterou na okraji Brna otevřela společnost v roce 2008, se svážíkomunální i průmyslový odpad z Brna a okolí. Podle Kodadové jde o komunální odpad z roztřiďovacích kontejnerů, v líšeňské provozovně se ručně dotřiďuje. Plasty se tam pak rozdrtí, papíry slisují a nerecyklovatelný odpad je dále určen ke spálení. Firma v Brně-Černovicích provozuje i kompostárnu pro využití biologicky rozložitelných odpadů, do níž bude moci veřejnost nahlédnout v pátek.

Firma Sita CZ, která patří mezinárodního holdingu Suez Environment, poskytuje služby v odpadovém hospodářství po celé zemi. Zaměstnává celkem 1000 lidí.

Významný podíl na nakládání s odpady má v Brně především městská firma SAKO Brno. Loni investovala zejména do nové spalovny za 2,5 miliardy korun. V novém bloku jsou dva nové kotle a turbína pro výrobu proudu, při spalování odpadu se tak vyrábí i teplo a elektřina.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů