Čtvrtek, 28. března 2024

V Brně-Židenicích chtějí revitalizovat přírodní areál Bílá hora

V Brně-Židenicích chtějí revitalizovat přírodní areál Bílá hora

Radnice brněnské městské části Židenice plánuje revitalizaci přírodního areálu Bílá hora. Skoro desetihektarový zalesněný kopec podle místostarosty Jiřího Nesiby (ČSSD) potřebuje obnovit cestní síť, herní prvky i upravit zeleň. Uvažuje se i o výstavbě rozhledny na vrcholu hory, řekl Nesiba ČTK. Jako vyhlídka na Brno slouží místo už dnes.

Bílá hora nabízí okolním obyvatelům rekreaci a oblíbená je právě díky vyhlídce na město. Revitalizace by se podle místostarosty měla citelně dotknout i vrcholu, kde se nachází památník. Několikametrovou plastiku z roku 1967 loni svými malbami zcela pokryli sprejeři. "Celé okolí včetně laviček a prolézaček je v dezolátním stavu," hodnotí stav návrší internetová Encyklopedie dějin města Brna.

Žideničtí chtějí na revitalizaci získat evropské peníze. Podle místostarosty projekt připravují a čekají na příští výzvu k podávání žádostí. Zda bude v projektu i stavba rozhledny, není zatím jasné. "Jednáme o tom, zda by tam v souladu s územním plánem bylo možné vyhlídku postavit," řekl Nesiba. Majetkoprávní potíže by při projektování a povolování úprav nastat neměly. Veškeré pozemky Bílé hory, které dnes mají parkovou úpravu, jsou podle Nesiby v městském majetku.

Bílou horu Žideničtí upravovali pro rekreaci naposledy v 90. letech. Vznikla tam tehdy naučná stezka upozorňující na zajímavosti flóry a fauny, fit stezka s dětským koutkem, cyklotrialová dráha a vyhlídka s upozorněním na významné body Brna. Mobiliář tvořily hlavně dřevěné prvky. Už několik měsíců po uvedení do provozu však část vybavení zničili vandalové. Za své tehdy vzal dřevěný vláček, prolézačky, žebříky a směrový sloup. Část vybavení vandalové spálili.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů