Úterý, 19. března 2024

Začal festival filmů o ekologii a životním prostředí TUR Ostrava

Festival filmů o ekologii a životním prostředí TUR Ostrava dnes začal ve dvou sálech ostravského městského Domu kultury. Diváci uvidí do pátku 15. dubna více než 100 snímků studentů filmových škol i zkušených dokumentaristů z celého světa. ČTK o tom informovala ředitelka festivalu Marcela Mrózková Heříková.

Začal festival filmů o ekologii a životním prostředí TUR Ostrava

Do soutěže bylo přihlášeno 118 snímků, nakonec se jich tam dostane 105. "Některé k nám nedorazily, nebo byly poškozené. Mezi soutěžními snímky jsou filmy z 26 zemí pěti kontinentů," řekla Heříková.

Na začátku festivalu zaplnili diváci skoro celou kapacitu dvou sálů.

"V malém sále bylo asi 100 lidí, ve velkém kolem 700. Jsme nadšeni, hlásí se nám školy, které byly na promítání i loni," informovala ředitelka.
Mezi snímky promítanými úvodní den festivalu byl například temný film o genocidě v Západní Papui West Papua - The Secret War in Asia.

"Ta programová paleta je ale opravdu pestrá. Od filmu Dying to Stop o africké alkoholičce a programu odvykání, přes film Qadir, an Afghan Ulysses o afghánském uprchlíkovi, který se s novinářkou vrací domů, až po poetické filmy, které zdůrazňují krásu přírody," řekla Heříková.

Festival doplňují besedy, semináře i kulturní vystoupení. Každý den je věnován určitému tématu, například v úterý to bude Média a ekologie, v němž bude se hovořit o domácím násilí nebo o tom, co se děje s odpady po vyhození do kontejneru. Ve středu se zase návštěvníci v rámci tématu Zelená planeta dozví o záchranných projektech Zoo Ostrava nebo o možném mimozemském životě.

Dnešní zahajovací program doplnila přednáška Jan Hlaváče ze společnosti Renarkon, která se zabývá prevencí a léčbou drogových závislostí. "Přednáška probíhala za naprostého ticha. Děti mu doslova visely na rtech," řekla ředitelka festivalu.

V jednom ze sálů se po celou dobu promítají filmy v originálním znění. "Pak se filmy rozebírají s rodilým mluvčím a pedagožkou. Pro děti je to tak zároveň i výuka angličtiny," uvedla Heříková.

Festival TUR navazuje na již ukončený projekt Ekofilm. Je určený hlavně studentům středních škol, ale na projekce může přijít kdokoli. Vstup je zdarma. Podrobnosti o festivalu najdou zájemci na adrese www.turfilm.cz.

Vlastimil Vyplel

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů