Čtvrtek, 18. dubna 2024

Jak za půldruhé minuty změnit 27 kilogramů na tři tuny

Jak za půldruhé minuty změnit 27 kilogramů na tři tuny

Během ukázek protipovodňových opatření v bazénu u pavilonu Z se letos na brněnském výstavišti představuje rovněž společnost JOHNNY SERVIS. Ta se od letošního 1. ledna stala v Česku a celé střední Evropě výhradním distributorem protipovodňových mobilních zábran kanadské výroby Tiger Dam, jejichž základem je unikátní systém plastových tubusů plněných vodou.

Naplnit plastový tubus nebo textilní nádrž s ocelovou konstrukcí vodou a takto vzniklou překážkou čelit povodňové vodě není v zásadě žádný revoluční nápad. Podobných systémů je i na našem trhu už několik. Jak však upozorňuje například Zuzana Vondrová, tisková mluvčí jednoho z domácích výrobců - společnosti Svitap J.H.J. spol. s r. o., zejména obce a menší města či jejich sbory dobrovolných hasičů, stejně jako jednotky požární ochrany obcí těmito mobilními zábranami obvykle vůbec nejsou vybaveny. "Poptávka po našich produktech se výrazně zvýší až v době, kdy se hlásí nebezpečí vzniku povodní, a končí zhruba dva týdny poté, co je nebezpečí velké vody zažehnáno," tvrdí Zuzana Vondrová.

Tygří hráz" posloužila i v Mexickém zálivu

Jenže jsou-li mobilní protipovodňové zábrany zhotoveny ze správného materiálu, mohou se stát účinným prostředkem nejen proti velké vodě, ale uplatní se také při ekologických haváriích či jako zásobárna vody v době sucha. Tak třeba systém Tiger Dam byl úspěšně nasazen například při loňské ekologické havárii v Mexickém zálivu při ochraně pobřeží před rozšiřující se ropnou skvrnou.

Tiger Dam je koncipován jako mobilní hráz sestavená do trojúhelníkové konstrukce z vinylem potažených tubusů o průměru 48 cm. Tubusy se plní buď přímo povodňovou vodou nebo vodou z hydrantů či jiných vodních zdrojů. Mobilní "tygří hráz" tak může být sestavena podle potřeby v různých výškách, a to až do dvou metrů, a v různých délkách od 15 metrů až do několika kilometrů. Prázdný tubus váží 27 kilogramů a může být s ohledem na způsob plnění vyplněn vodou už i během pouhých 90 sekund. Po napuštění vodou pak váží okolo tří tun. Tubusy lze ovšem naplnit třeba i betonem - pak však už jde o pevnou hráz, která se po zavezení zeminou a osázení zelení může stát přirozenou součástí krajiny, aniž by hyzdila její vzhled.

Pytle s pískem se už přežily

Jitka Soukupová ze společnosti JOHNNY SERVIS zdůrazňuje, že mobilní protipovodňovou ochranu lze operativně používat prakticky všude tam, kde je jí nejvíce potřeba. "Tiger Dam může chránit majetek i během lokálních povodní na potocích a říčkách a odvádět rozvodněnou vodu do polderů," poznamenává Jitka Soukupová s tím, že stavba takových mobilních hrází není složitá a po zaškolení ji zvládne každý dobrovolník. Postavení "tygří hráze" je až třicetkrát rychlejší, než kdyby se měly na sebe vršit pytle s pískem. Systém je jednoduchý na manipulaci a hráz lze postavit v podstatě všude, není nutná ani těžká technika, ani velký počet lidí, stavět lze i v terénu obtížně přístupném pro jiné typy protipovodňové ochrany. Systém lze využít i jako účinný doplněk pevných hrází v případě větší povodně.

Systém Tiger Dam se na brněnském výstavišti denně představuje v rámci zhruba čtyřicetiminutových ukázek ve vodním polygonu expozice

Ivan Ryšavý, Moderní obec

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů