Čtvrtek, 18. dubna 2024

Ochrana přírody na Šumavě v koncích

Náš historicky první národní park - Krkonoše - už skončil. Vzhledem k naprosté převaze sportbyznisu tam už není pro divokou přírodu místo. Proto byl také přeřazen z kategorie II. IUCN (národní parky) do kategorie V. IUCN (chráněné oblasti). Nadále se ovšem jmenuje "národní park" - v podstatě z nostalgie a historických důvodů. Něco podobného teď možná čeká i Šumavu.

Ochrana přírody na Šumavě v koncích

IUCN (Mezinárodní svaz pro ochranu přírody) je mezinárodní organizace zaměřená na uchování přírodních zdrojů. Byla založena v roce 1948 a má sídlo ve švýcarském Glandu. Spojuje 83 států, 108 státních institucí, 766 nevládních organizací, 81 mezinárodních organizací a kolem 10 000 odborníků a vědců z celého světa. Ta vyslala na Šumavu v roce 2002 odbornou misi.

Závěrečná zpráva konstatovala, že je třeba zvětšit bezzásahová území. Současné vedení parku i ministerstva však směřuje někam úplně jinam. Jako by ochrana přírody byla v koncích...

Byl jsem se podívat s přáteli do míst, kde se navrhuje kácení. Tři dny jsme se plížili bezzásahovými zónami určenými k zásahu. To mohl navrhovat snad jen úplně nesoudný člověk. V podstatě jde o likvidaci nejcennějšího srdce Šumavy. Nejsem přítelem konspiračních teorií, ale nikdy v životě jsem neměl intenzivnější pocit, že nejde o deklarovaný cíl (kůrovce), ale o zástupný cíl (zmrzačít území tak, by nemohlo být národním parkem). Ostatně návrhy na lyžarské areály už jsou přichystány.

Požádal jsem několik lidí, aby se krátce vyjádřili k situaci na Šumavě. Zde jsou jejich reakce:

"Pokud to schválí ministr ŽP a nový ředitel NPŠ naplní své představy o boji s kůrovcem a rozvojem turistiky, tak park dost pravděpodobně ztratí svůj kredit a smysl existence. Otevřou se cesty pro rozsáhlou výstavbu na dosud chráněných místech a turistika přírodní se změní na masovou turistiku zábavní a sportovní. Pro divokou přírodu a vzácná chráněná zvířata již nezbude místo a podmínky k životu."

Miroslav Kohel, arborista, mluvčí platformy ŠumavaPro

"Na Šumavě se nakonec snad všechno zlé v dobré obrátí. A nebo ještě zhorší ? U naší státní ochrany přírody člověk nikdy neví. Utápí se v neskutečné byrokracii,ale partajní zájmy mají vždycky přednost - ať už je výsledek jakýkoliv. Šumava je toho všeho smutným příkladem."

Josef Chytil, ornitolog

"Měl jsem sen, že ředitel NP pan Stráský, jako vnímavý turista a milovník přírody, chytře odpozoroval chování koroptví slepičky, která pro záchranu svých dětí svým chováním slibuje predátorům, že se jim dostane tučného sousta a chytře je odvede od svého bohatství, tedy od svých svěřenců. A chvíli po probuzení jsem na tom byl stejně jako mistr Čuang z taoistického příběhu, kterému se zdál sen a on pak nevěděl, zda sen je skutečnost či skutečnost je sen. Byl bych raději kdyby sen byl skutečností, protože vypustit džina z láhve je poměrně snadné, ale dostat ho zpět snad jde jen v pohádkách. A já se velmi obávám, že pan Stráský , v rozporu se snem, chce raději obětovat Šumavu, aby zachránil sebe sama."

Ivo Dostál, lesník a hydrolog

Navzdory tvrzení některých politiků a úředníků Šumava v prvních zónách neumírá, naopak - Šumava kypí životem, a nepotřebuje k tomu lesníky, politiky, ba ani ekology. Kdo nevěří, ať tam běží - a přesvědčí se na místě, co příroda dokáže, když jí do díla nikdo nekecá. Je to živoucí učebnice života a člověčí pokory.

Aleš Máchal, pedagog, nestor environmentálního vzdělávání

Autor: Mojmír Vlašín

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů