Pátek, 29. března 2024

Elektrotechnika v Praze má své místo, a to na veletrhu ELECTRON

Veletrh elektrotechniky, energetiky a elektroniky ELECTRON, který proběhl 12. - 15. dubna 2011 v Pražském veletržním areálu Letňany, má za sebou první ročník a velmi hladce navázal na tradici elektrotechniky v Praze.

Elektrotechnika v Praze má své místo, a to na veletrhu ELECTRON

První ročník veletrhu ELECTRON hostil ve třech výstavních halách 297 vystavovatelů na čisté výstavní ploše 7 510 m2 z 11 zemí světa. Kromě českých leaderů jednotlivých oborů měli možnost návštěvníci vidět také 24 zahraničních vystavovatelů z Estonska, Maďarska, Německa, Nizozemí, Rakouska, Velké Británie, Polska, Španělska, Švýcarska a samozřejmě také novinky našich slovenských sousedů. Vystavovatele a doprovodné akce navštívilo celkem 19 894 návštěvníků.

Oficiálního zahájení veletrhu se ujali jak pozvaní hosté, tak i zástupci společnosti ABF, a.s. Ing. Pavel Sehnal, předseda představenstva společnosti ABF, a.s. předal vzkaz od prof. Ing. Václava Havlíčka, CSc., rektora ČVUT, který zdůraznil, že veletrh ELECTRON by mohl pomoci k oživení zájmu o technické obory. Ing. Milan Urban, předseda hospodářského výboru PSP ČR, vyslovil přání, aby se technické obory v České republice opět staly tak důležitými a mezinárodně uznávanými, jako tomu bylo v době první republiky.

Veletrh byl přehlídkou elektrotechnických novinek a inovací. Návštěvníci měli možnost dovědět se více informací například o designových novinkách z elektroinstalační techniky, trendech inteligentních elektroinstalací či získat více informací o problematice obnovitelných zdrojů energie, kterým byl věnován také první den doprovodných akcí veletrhu.
Také zájemci o elektromobilitu si přišli na veletrhu ELECTRON na své. O samostatnou sekci e-mobility byl velký zájem nejen ze strany návštěvníků, ale i samotných vystavovatelů. Všichni měli možnost získat o současném a snad i budoucím trendu energetiky více informací a vyzkoušet jednotlivé e-produkty přímo ve výstavních halách i na venkovní ploše. Z exponátů byly určitě nepřehlédnutelné smart ed společnosti E.ON, elektromobil od firmy ČEZ, elektrokola Yike Bike a mnoho dalších.

To, že mají čeští odborníci stále světu co nabídnout, dokazuje mobilní rentgen SCIOX 2.0 vyvinutý na Fakultě elektrotechniky a komunikačních technologií VUT v Brně, který předvedl přímo autor projektu Tomáš Svoboda, který je držitelem ceny Česká hlavička.

Již tradičně patří k veletrhům pořádaným společností ABF, a.s., soutěže o nejpřínosnější výrobek GRAND PRIX a nejzdařilejší expozici veletrhu TOP EXPO a nebylo tomu jinak ani na veletrhu ELECTRON. Vítězi soutěže GRAND PRIX se staly společnosti EATON Elektrotechnika s.r.o. s Měřicím modulem XMC, firma HAGER ELECTRO s.r.o., která dostala ocenění za Motorový přepínač sítí 20 - 160 A a společnost TURCK, s.r.o. za panel POKA YOKE. V rámci přínosu přihlášených exponátů se odborná porota rozhodla udělit také 5 čestných uznání a to společnostem DEHN+SÖHNE GmbH + Co.KG, ELKO EP, s.r.o., KOPOS KOLÍN a.s., PRAŽSKÁ ENERGETIKA, a.s. a SMA Czech Republic s.r.o. Všechny přihlášené exponáty mohli návštěvníci vidět na expozicích jednotlivých firem.


Cenu za nejlepší expozici TOP EXPO získaly společnosti ABB s.r.o. v kategorii nad 200 m2,
mezi expozicemi do 100 m2 obdržela ocenění společnost LAPP KABEL s.r.o., zástupci společnosti RS ČESKÁ REPUBLIKA si odnesli ocenění za nejlepší expozici v kategorii do 50 m2. Všem oceněným na slavnostním galavečeru v hotelu Ambassador Zlatá Husa pogratuloval starosta Městské části Praha Letňany - Mgr. Ondřej Lněnička.

Zdařilé expozice a přehlídku kvalitních expozic doplnil odborný doprovodný program na témata jako smart metering, bezpečnost práce v elektrotechnice, elektromobilita, nanotechnologie a další oblasti elektrotechniky. Návštěvníci tak měli možnost dovědět se aktuální informace od Mgr. Ondřeje Lišky, bývalého ministra školství a tělovýchovy ČR, Ing. Rudolfa Hahna, generálního inspektora Státního úřadu inspekce práce a mnoha dalších odborníků.

Organizátoři již dnes zvou všechny vystavovatele i návštěvníky na druhý ročník mezinárodního veletrhu ELECTRON, který se bude konat v termínu 13. - 16. března 2012 a bude rozšířen o veletrhy FOR ENERGO a FOR AUTOMATION. Souběžné veletrhy byly vytvořeny pro firmy z oblasti energetiky a automatizace, které v České republice neměly zatím možnost se prezentovat na samostatném veletrhu. Veletrh FOR ENERGO je vytvořen především pro společnosti zajišťující výrobu a rozvoj elektrické energie, firmy zabývající se výrobou vodičů a kabelů nebo silnoproudou elektrotechnikou. Veletrh FOR AUTOMATION dává prostor pro prezentaci společností, které patří do segmentu automatizační, regulační nebo měřicí techniky a jednotlivých komponentů.

ABF, a.s.
Mimoňská 645, 190 00 Praha 9
E-mail: electron@abf.cz
www.electroncz.cz
www.forenergo.cz
www.forautomation.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů