Pátek, 26. dubna 2024

Ekojarmarkem bude zakončen festival Ekologické dny Olomouc 2011

Ekojarmarkem bude zakončen festival Ekologické dny Olomouc 2011

Ve svobodném roce 1990 se v den prvního máje sešly asi tři stovky Olomoučanů u Sloupu Nejsvětější Trojice, který byl až později vyhlášen památkou UNESCO, na Horním náměstí. Nepřišli jako roky před tím slavit svátek práce. Přijali tehdy pozvánku ekologů na happening, který byl věnován případným důsledkům výstavby kanálu Dunaj - Odra - Labe na krajinu Litovelského Pomoraví. Z pódia přímo na úpatí sloupu (!) podpořili tehdy svou hudbou varování ekologů Iva Bittová a skupina Betula Pendula.

Po divácky bohatě navštívených besedách v Divadle hudby a úspěšných vycházkách na zajímavá přírodní místa regionu ožije centrum Olomouce tradičním Ekojarmarkem, kterým vyvrcholí program 21. ročníku festivalu Ekologické dny Olomouc. Tento festival pořádá Sluňákov, centrum ekologických aktivit města Olomouce s podporou města Olomouce, Olomouckého kraje a Státního fondu životního prostředí. Ekojarmark v posledních letech navštěvují tisíce lidí.

Letošní Ekojarmark jim nabídne okolo 150 stánků s výrobky tradičních řemeslníků, se zajímavými projekty řady nevládních organizací a informacemi o životním prostředí. Lidé se budou moci občerstvit drinky připravenými z kvalitní pitné vody z pramenů Litovelského Pomoraví (Veolia), podívat se na krásy historického centra z radniční věže, půjčit si kola v improvizované půjčovně kol (Centrum Semafor), projet se na elektrokolech (firmy Rotagral a WELTECH), dozvědět se hravou formou o lesích v regionu (Lesy ČR: Lesy v Olomouckém kraji, lesy pro lidi) a o problematice odpadů (TSMO, Ekokom: Jak se točí odpady, Ekodomov: Vivat Compostela). Na nádvoří radnice uvede Divadlo Štěk z Hranic pohádku "Honzo, uděláš to postaru". Bazárek Amélie uspořádá módní přehlídku z donesených starých šatů a oděvních doplňků v programu "Neopouštěj staré známé pro nové".

Prvomájový den obohatí také bohatý hudební program. Na hlavním pódiu vystoupí Blue Effect, Luboš Pospíšil a 5P, Žamboši, Jarret a lahůdka na závěr Zdeněk Bína Acoustic Project. Regionální skupiny budou zastoupeny formací Marshall Malinovski. Nove CD Godula na náměstí pokřtí Tomáš Kočko a orchestr. Na hlavním pódiu také budou slavnostně předány certifikáty značky "Haná regionální produkt (R)" výrobcům, kteří nabízejí tradiční kvalitní výrobky s ohledem k životnímu prostředí (organizuje MAS Moravská cesta okolo 12 hodiny).

Centrální stan Sluňákova na Ekojarmarku bude letos zasvěcen společným projektům a kampaním na třídění odpadů, které dlouhodobě nabízí školám a veřejnosti ve spolupráci se Satutárním městem Olomouc a Technickými službami města Olomouce. Z přineseného bioodpadu (kampaň města na kompostovací popelnici do každého rodinného domu) budou moci rodiče s dětmi vyrábět figurky ve smyslu probíhající výstavy "Kuky se vrací". Vyfocené figurky na různých místech v Olomouci lidé v rámci hry "Olomouc očima Kukyho přátel" umístí na internetové stránky. Nejvtipnější a nejoriginálnější nápady, popisy a zdůvodnění vybraných lokalit, budou odměněny. Součástí uvedené výstavy je samostatná expozice "Cesty olomouckých odpadů". Třídění plastů bude možno podpořit uměleckou tvorbou (pet-art) z přinesených plastových lahví. Kolem 10:00 budou odměněny na hlavním pódiu nejúspěšnější základní školy v soutěži sběru starého papíru "Volá tapír, třiďte papír".

Takže v neděli proběhne společné setkání na Horním náměstí v Olomouci, nejlépe s bioodpadem, pet lahví a starými módními doplňky k ošacení.
Michal Bartoš


INFORMACE PROGRAM:
1. 5. 2011 - EKOJARMARK
HORNÍ NÁMĚSTÍ OLOMOUC
Tradiční řemesla, programy pro rodiče s dětmi, nevládní organizace, informace o životním prostředí, divadlo pro rodiče s dětmi na nádvoří radnice, výstavy, kulturní programy, životní alternativy a pestrost, odpady, biodiverzita přírody a lidských přístupů k ní, pohled na Olomouc z radniční věže. Pokud si chcete hrát, přineste staré módní doplňky, bioodpad a vymytou pet lahev.
o OLOMOUC OČIMA KUKYHO PŘÁTEL. První olomoucká ekohra pro všechny rodiče s dětmi.
Přineste na náměstí bioodpad a vytvořte si svého vlastního kamaráda Kukyho z něčeho starého, co najdete doma nebo venku. Dejte mu jméno, posaďte ho a vyfotografujte někde v Olomouci na veřejném prostranství. Fotografii vložte v jednoduchém rozhraní na web a popište, proč jste vybrali právě toto místo, co se vám zde líbí nebo nelíbí. Doporučujeme v rámci kampaně "Máte už svou biopopelnici?" tvořit postavičky z bioodpadu. Více ve výstavách. Pokud se chcete zúčastnit vytváření PET ARTOVÉ sochy, doneste si i prázdnou pet láhev.
o HONZO, UDĚLÁŠ TO POSTARU - DIVADLO ŠTĚK HRANICE na nádvoří radnice.
První představení pro rodiče s dětmi v 10:00. Ostatní pak pravděpodobně v rozestupech 1,5 hodiny. Začátky dalších představení budou účinkujícími vždy vyvolány na Ekojarmarku.
o VIVAT COMPOSTELA aneb bioodpady pro zachování zdravé půdy. Osvětové divadlo Vivat compostela - je originální autorské divadelní představení, které s humorem a nadsázkou pojednává o nás, o půdě, o kompostu a zdravém životním stylu. Hana Müllerová - herečka, zpěvačka, moderátorka a pedagožka dramatické výchovy; Jiří Pěkný - herec, malíř, grafik a scénograf; Antonín Novotný - herec, loutkář, mim, tvůrce pouličního divadla, pantomim a pohádek pro děti. V představení alternují mladí herci, studenti DAMU. Režijního vedení se ujal Tomáš Žižka. Pořádá EKODOMOV (www.ekodomov.cz).
o BAREVNÉ DNY - JAK SE TOČÍ ODPADY. Program o třídění odpadů s řadou atrakcí a soutěží pro děti. Infostánek s propagačními předměty z recyklovaných materiálů. Pořádají Olomoucký kraj a EKO-KOM (www.ekokom.cz).
o NEOPOUŠTEJ STARÉ ZNÁMÉ PRO NOVÉ. Bazárek Amelie. Nezahazujte staré šaty, doneste je na Horní náměstí, kabelky, pásky, šátky, brýle, klobouky, čepice, korále, bižuterii a další "staré známé" do čajovny Kratochvíle (Sokolská 36, blízko kina Metropol) od 25. do 29. 4 od 11:00 do 23:00. Výroba módních doplňků (10:00-14:00). Psycholog o psychickém zdraví, stylistka o tom co Vám sekne (14:00-16:00). Dražba speciálních vintage kusů (15:00-16:00). Výtěžek z bazárku bude využit na provoz dobrovolnického programu v Centru Amelie. Pořádají Amelie ve spolupráci čajovnou Kratochvíle. Amelie o.s. (www.amelie-os.cz) poskytuje bezplatnou psychosociální pomoc onkologicky nemocným a jejich blízkým.
o LESY V OLOMOUCKÉM KRAJI - LESY PRO LIDI. Zábavné aktivity pro všechny přibližující péči lesníků o zelené bohatství Olomouckého kraje. Pořádají Lesy ČR, s. p. Krajské ředitelství Šumperk (www.lesycr.cz), spolupořádá Střední lesnická škola Hranice a Lesy města Olomouce, a.s.
o VODNÍ BAR. Auto Veolia voda, Moravská vodárenská, a.s (www.smv.cz). Studené nealko drinky z vody z kohoutku v recyklovaných kelímcích, informace o kvalitě vody a o službách vodáren pro zákazníky, akce "Voda pro Afriku - zakoupením karafy z mimořádné série s africkým motivem mohou lidé podpořit program Člověka v tísni, který staví a opravuje vodní zdroje pro školy a střešní chytače dešťové vody v Etiopii .
o IMPROVIZOVANÁ PŮJČOVNA KOL CENTRA SEMAFOR, které se zaměřuje na dopravní výchovu a s ní spojené volnočasové aktivity pro děti i nejširší olomouckou veřejnost. Propagace centra a cyklistické dopravy (www.olomouc.eu/semafor).
o Vyhlášení výsledků soutěže škol ve sběru papíru "Volá tapír, třiďte papír" (Sluňákov, TSMO, OŽP MmOl) a slavnostní předání značky "Haná regionální produkt (R)" výrobcům kvalitních, tradičních a regionálních produktů s ohledem na životní prostředí (MAS - Moravská cesta).

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů