Sobota, 20. dubna 2024

V Děčíně vykrádají kontejnery s papírem, vozí ho do sběren

V Děčíně zloději vykrádají kontejnery na tříděný papír, vozí ho do sběren surovin. Přestože je papír vyhozený, dopouští se přestupku na majetku. Děčínská městská policie řešila od začátku roku více než 20 takových případů, po krádežích železa je to podle jejího ředitele Marcela Horáka druhý nejčastější majetkový delikt.

V Děčíně vykrádají kontejnery s papírem, vozí ho do sběren

"Scénář je vždy stejný. Ke kontejneru na tříděný papír přijede osobní vozidlo, ze kterého vyběhne posádka a během několika málo minut do vozu naloží všechen papír, který v kontejneru najde," popsal typický případ Horák.

Papír z kontejnerů pak končí v některé ze sběren. Zloději podle policie často netuší, že i když jde o věci uložené v kontejneru, tak se jedná o přestupek, případně o trestný čin. "Papír v kontejneru není jejich majetkem, tak jedná se o typický majetkový přestupek, který strážníci samozřejmě řeší, a to buď uložením pokuty, případně předáním věci Policii ČR," popsal Horák.

Pokud by byl některý přistižený zloděj v posledních třech letech trestán za podobný skutek, mohlo by se jednat i o trestný čin. "Během prvních čtyř měsíců letošního roku naše hlídky zadržely už několik desítek zlodějů. Zásadní podíl na tom mají občané, kteří na ně včas upozorňují voláním na tísňovou linku městské policie," dodal ředitel.

Cena za kilogram papíru se v Česku pohybuje mezi dvěma a třemi korunami podle druhu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů