Čtvrtek, 25. dubna 2024

Nově zprovozněná ochrana Křešic je důležitou součástí protipovodňových opatření na Labi

Nově zprovozněná ochrana Křešic je důležitou součástí protipovodňových opatření na Labi

Tisková zpráva - Dnes v Křešicích na Litoměřicku ministr zemědělství Ivan Fuksa a generální ředitel Povodí Labe Tomáš Vaněk slavnostně otevřeli protipovodňová opatření, která jsou součástí celkové ochrany dolního Labe v Ústeckém kraji. Jedná se o oblast, kterou považuje MZe i Povodí Labe za prioritní a strategickou. Ochrana Křešic spočívá především ve vybudování ochranných hrází. Celkové náklady na protipovodňová opatření jsou takřka 195 milionů korun. Do ochrany celého dolního toku Labe se pak v průběhu let 2006-2013 investuje cca 2,27 miliardy korun.

Slavnostní otevření protipovodňového opatření (zleva ministr Ivan Fuksa, Martin Doksanský ředitel Stavby mostů Praha a gen. ředitel Povodí Labe Tomáš Vaněk"Ministerstvo zemědělství i Povodí Labe se dlouhodobě snaží naplňovat vládní prioritu, kterou je protipovodňová ochrana. Do protipovodňové ochrany Ústecka v letech 2006-2013 poplyne přibližně 2,27 miliardy korun. Dnes otevřená stavba stála téměř 195 milionů a já doufám, že tato opatření výrazně přispějí nejen ke zlepšení života zde v Křešicích, ale také k celkovému zdokonalení ochrany na dolním Labi," shrnul ministr zemědělství Ivan Fuksa.

Stavba protipovodňové ochrany (PPO) v Křešicích začala na jaře 2009. Katalyzátorem pro její zhotovení byla katastrofální povodeň v roce 2002 a další v roce 2006. Primárním účelem PPO je ochrana Křešic před škodami způsobenými povodněmi. Pomocí ochranných zdí, které jsou tvořeny podzemní a nadzemní částí, se tak zamezí zalitím obce vodou. Spodní stavba je navržena jako trvalá konstrukce s těsnící a statickou funkcí. Nadzemní část je řešena především jako trvalá betonová stěna. Navržená výška stěny nad terénem je různá od 0,10 m do 2,95 m. V místech přechodů komunikací, vjezdů a přístupů na pozemek jsou navrženy mobilní protipovodňové zábrany.

"Celková délka linie ochranných hrází činí přes 2,3 kilometru a obec Křešice Křešiceje jí ochráněna před dvacetiletou vodou. To znamená před častými povodněmi, které obec v minulosti velmi často sužovaly. PPO Křešice je nedílnou součástí ochrany dolního toku Labe, na které náš podnik systematicky pracuje," uzavřel Tomáš Vaněk, generální ředitel Povodí Labe, s. p.

Souhrnné informace o protipovodňové ochraně na dolním toku Labe

lokalita náklady rok dokončení stav
Děčín 303,4 mil. Kč. 2013 připravovaná
Ústí n./L., Střekov 96,1 mil. Kč. 2008 dokončená
Ústí n./L., levý břeh 366,1 mil. Kč 2013 připravovaná
Lovosice 712,3 mil. Kč 2013 rozestavěná
Křešice 193,7 mil. Kč. 2011 dokončená
Roudnice n./L. 47,2 mil. Kč 2012 připravovaná
Štětí 7,1 mil. Kč. 2013 připravovaná
Mělník 546 mil. Kč 2013 připravovaná
celkem 2,27 mld. Kč

Tereza M. Dvořáčková
tisková mluvčí MZe

Václav Jirásek
tiskový mluvčí Povodí Labe, s. p.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů