Pátek, 26. dubna 2024

Ekvádor chce miliony dolarů, jinak bude těžit ropu v rezervaci

Ekvádor chce miliony dolarů, jinak bude těžit ropu v rezervaci

Pokud Ekvádor nedostane do konce roku od mezinárodního společenství 100 milionů dolarů (1,66 miliardy korun), zahájí těžbu ropy ve třech nalezištích v Národním parku Yasuní. Podle agentury AP to v sobotu prohlásil ekvádorský prezident Rafael Correa. Park je od roku 1989 biosférickou rezervací UNESCO.

Ekvádor loni podepsal dohodu se zástupci Rozvojového programu OSN, že nebude nejméně deset let v amazonské rezervaci ropu těžit. Výměnou za to měl získat od bohatých států celkem 3,6 miliardy dolarů (60 miliard korun). Částka odpovídá polovině toho, za kolik by jihoamerická země podle odhadů dokázala ropu z nalezišť prodat.

Ekvádorská vláda chtěla v rámci dohody letos získat 100 milionů dolarů. Podle úřadů ale zatím do země přišlo jen 37 milionů dolarů (615 milionů korun), které společně poskytly Chile, Itálie, Belgie a Španělsko. Correa prohlásil, že pokud se původní očekávání nepodaří do konce roku naplnit, jeho země od dohody odstoupí.

Národní park Yasuní leží na východě Ekvádoru, asi 350 kilometrů jihovýchodně od Quita. Park se rozkládá na území o rozloze 9800 kilometrů čtverečních a nachází se v něm na 2000 druhů stromů a keřů, 800 druhů ptáků, obojživelníků a plazů a přes 160.000 druhů hmyzu.

Ve třech nalezištích pod parkem je podle odborníků asi 850 milionů barelů ropy, což představuje pětinu všech ekvádorských rezerv. Correa řekl, že pokud by se skutečně začalo v Yasuní těžit, jeho země by se snažila použít technologii co nejšetrnější k životnímu prostředí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů