Čtvrtek, 25. dubna 2024

Praha odešle do Bruselu žádost o dotaci na čistírnu

Praha odešle do Bruselu žádost o dotaci na čistírnu

Hlavní město příští týden odešle do Bruselu žádost o šestimiliardovou dotaci na přestavbu Ústřední čistírny odpadních vod. ČTK to řekl Jan Bouček z magistrátního odboru městského investora, který má projekt na starosti. K uzávěrce se také blíží tendr, ve kterém bude vybrán dodavatel přestavby. Dosud si podle Boučka do výběrového řízení přihlásilo 44 uchazečů.

"Domluvili jsme se s ministerstvem životního prostředí, že do konce června odešleme žádost do Bruselu, která je opravená, jsou vypořádány všechny připomínky," řekl ČTK Bouček. Podle něj ale město nemá dosud závěrečné vyjádření od odborníků z Jaspers, kteří žádost o evropskou dotaci připomínkovali. Bouček předpokládá, že Evropská komise by mohla do konce roku rozhodnout, jestli Praha peníze na čistírnu dostane.

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) ČTK potvrdilo, že na přípravě žádosti se v těchto dnech intenzivně pracuje. "Intenzivní komunikace všech zainteresovaných stran probíhá již řadu měsíců a je pravdou, že doposud existují oblasti, které musí být dořešeny - týká se to například otázky finální podoby technického řešení nebo zpracování analýzy variant," napsala ČTK mluvčí MŽP Michaela Jendeková. Podle ní bude stanovisko expertů z Jaspers vydáno až po posouzení konečné verze žádosti.

Kromě těchto připomínek jsou podle Jendekové na stole také otázky "administrativně-právního charakteru", o kterých bude muset žadatel po odeslání žádosti diskutovat přímo s Evropskou komisí. Čeho se otázky týkají, mluvčí neuvedla.

První etapa, během které bude postavena vedle stávající čistírny na pražském Císařském ostrově nová čistírna, bude podle Boučka stát 8,15 miliardy korun. V další fázi by měla být opravena stará čistírna a nakonec musí město vyřešit, jak bude likvidovat kaly, které čištěním vody vznikají. Náklady na novou a starou čistírnu a na přítokové potrubí se podle Boučka vyšplhají na 10,45 miliardy korun. Další miliardy bude stát případné definitivní řešení likvidace kalů.

Tendr provází od počátku kritika. Původní výběrové řízení bylo napadáno kvůli náročným podmínkám pro uchazeče. Vedení Prahy proto rozhodlo, že tyto podmínky přepracuje. Město původně předpokládalo, že tendr uzavře před několika měsíci. Nakonec byl termín odevzdání nabídek odsunut až na 21. června.

Kvůli prodloužení uzávěrky město také prodloužilo smlouvu s advokátní kanceláří Jansta, Kostka spol. s r. o, která se na tendru od počátku podílí. Hodnota zakázky, kterou město v minulých týdnech zveřejnilo na úřední desce, může být až 3,47 milionu korun s DPH. Podle Boučka se jedná o rámcovou smlouvu, účtovat se bude podle skutečně odpracovaných hodin. Právě vysoké náklady na právníky v minulosti kritizovala opozice.

Šárka Dvořáková

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů