Úterý, 19. března 2024

Italské referendum zmařilo snahy o návrat jaderné energie

Proti návratu jaderné energie se vyslovilo 94% hlasujících..

Italské referendum zmařilo snahy o návrat jaderné energie

Jak jsme Vás v minulém týdnu informovali v článku "Kdo nechce návrat k jaderné energii, hlasuje v italském referendu ANO", ve dnech 12. a 13. června 2011 rozhodovali italští občané v referendu o další jaderné budoucnosti ve své zemi. Občané byli vyzváni k vyjádření se ke čtyřem návrhům na zrušení vybraných legislativních ustanovení. Dva z návrhů se týkali nakládání s vodami a možnosti privatizace služeb s tím spojených, jeden zákonné překážky pro členy vlády a jejího předsedu podrobit se soudnímu procesu, a poslední nejvíce diskutovaný byl návrh o návratu k jaderné energii - výstavby a provozu nových čtyř jaderných elektráren na území Itálie.

K volebním urnám se během neděle 12. a pondělí 13. června dostavilo potřebné kvórum v počtu téměř 55% voličů. Prakticky ve všech čtyřech otázkách se pro zrušení vybraných legislativních opatření vyslovilo přibližně 95% z těch, kteří se k volbám dostavili. V případě otázky jaderné energie se proti jejímu návratu vyslovilo 94,05% (odpovídající 25.643.652 hlasů). Pro znovuzavedení jádra se vyslovilo pouze 5,95 % (1.622.090 hlasů). V ostatních otázkách byly výsledky velmi podobné.

(Několik dní před referendem se italský premiér a někteří pravicoví lídři nechali slyšet, že volit nepůjdou.)

Předseda vlády Silvio Berlusconi se po zveřejnění výsledků referenda vyjádřil v tom smyslu, že vláda a parlament nemohou ignorovat vůli občanů podílet se na své budoucnosti. Na tiskové konferenci dne 13. června 2011 s izraelským premiérem Netanjahu připustil, že Itálie bude muset dát sbohem jaderné energii a významně se zaměřit na energii z obnovitelných zdrojů.

Itálie od jaderné energie definitivně upustila v roce 1987, kdy proběhlo první významné referendum v této otázce a kdy se 80% Italů vyslovilo pro ukončení provozu jaderných elektráren na národním území (v návaznosti na jadernou havárii v Černobylu). Letošní referendum bylo důsledkem přijatých legislativních norem, které počítaly se znovuzavedením jaderné energie. Normy byly předmětem referenda, které se vyslovilo pro jejich zrušení. Na výsledcích letošního italského referenda se zcela jistě významně podepsala jaderná havárie japonské elektrárny Fukušima.

Dne 14.6.2011
Veronika Tomášková
zahraniční dopisovatelka EnviWebu

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů