Pátek, 29. března 2024

Éra levné ropy je pryč. Její cena brzdí růst světové ekonomiky

Poptávka Číny po ropě se do dvaceti let zvýší o tři čtvrtiny. Plánované utlumení jaderné energetiky bude hnát cenu ropy nahoru. Drahá ropa zbrzdí ekonomický rozvoj v Číně a Indii, tedy v zemích, jejichž hospodářský růst pomohl světové ekonomice překonat následky finanční krize. Globální ekonomické oživení je tak znovu ohroženo. Prohlásil to včera hlavní ekonom Mezinárodní agentury pro energii (IEA) Fatih Birol.

Éra levné ropy je pryč. Její cena brzdí růst světové ekonomiky

"Vysoké ceny ropy jsou výrazným rizikem pro hospodářské oživení nejen v zemích Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), ale také v Číně a Indii," uvedl Birol. "Pokud tyto země zpřísní měnovou politiku, zpomalí tím růst svých ekonomik, což je špatná zpráva pro nás pro všechny," dodal. Birol se proto obává, že si svět zopakuje krizi roku 2008.

Poptávka po ropě stále stoupá

Tehdy ceny ropy Brent vystoupaly až na 147 dolarů za barel, prudce ochladily poptávku po této surovině a přispěly ke globální ekonomické krizi. Na tak vysoké úrovně se cena ropy letos zatím nevyšplhala - nepokoje v severní Africe a na Středním východě ji vyhnaly maximálně na 127 dolarů za barel. Včera stál barel severomořské ropy Brent zhruba 110 dolarů.

Birol nicméně zdůraznil, že proti průměru z loňského roku je ropa stále drahá. Jak ostatně vyplývá ze zprávy IEA, pakliže letos zůstanou ceny na současných úrovních, utratí členské země OECD za dovoz černého zlata větší balík peněz než v roce 2008.

Takový vývoj je přitom velmi pravděpodobný vzhledem k tomu, že pro výraznější zlevnění ropy nejsou ideální podmínky. Její produkce mimo kartel exportérů OPEC slábne. Poptávka naopak roste a podle IEA by měla být v následujících pěti letech o 700 tisíc barelů denně vyšší oproti předchozí prognóze z loňského prosince.

Za zvýšením poptávky je podle Birola především hospodářský růst Číny, Indie a dalších rozvíjejících se ekonomik. "Když to zjednoduším, je tu pět zemí, které jsou tahouny rostoucí globální poptávky po energiích. Jsou to jmenovitě Čína, Čína, Čína, Indie a Střední východ, a to v pořadí, v jakém jsem je jmenoval," říká Birol. Tyto oblasti se podle něj na růstu poptávky podílejí z 90 procent.

Pro další zdražení ropy hovoří podle IEA i možné utlumení jaderné energetiky. Po letošní havárii japonské jaderné elektrárny Fukušima totiž některé státy stáhly své plány na výstavbu nových jaderných elektráren a provoz současných chtějí předčasně ukončit. "Bez atomu porostou ceny energií, sníží se energetická bezpečnost a vzrostou emise uhlíkatých plynů," konstatoval Birol.

Světová produkce ropy by měla podle prognózy IEA v roce 2035 dosáhnout 96 milionů barelů denně, přičemž region severní Afriky a Středního východu by se na ní měl podílet z 90 procent. Spotřeba energií by do té doby měla vzrůst o 36 procent, přičemž rozhodující měrou by se na jejím růstu měly podílet státy mimo OPEC. Jde především o Čínu, jejíž poptávka po energiích by měla vzrůst do roku 2035 o tři čtvrtiny.

USA vyšetřují praktiky rafinerií

Agentura IEA včera rovněž odmítla, že by se americké rafinerie dopustily machinací s cenami ropy, případně se provinily proti pravidlům hospodářské soutěže. S podezřením vystoupila americká Federální obchodní komise (FTC), která v současnosti vyšetřuje, zda ropné společnosti neposkytovaly federálním úřadům zfalšované nebo zavádějící informace o velkoobchodních cenách ropy a ropných produktů.

Podle FTC byly podnětem k vyšetřování rostoucí rafinerské marže a spolu s dalšími náznaky i zprávy, že rafinerie využívají méně kapacit než před rokem.

"Naše analýza nezjistila nic neobvyklého," uvedl ovšem David Fyfe, který v IEA šéfuje oddělení ropného průmyslu a trhu.

AUTOR: Petr Kain
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů